ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ένα «πριμ» από το υπουργείο προς τους λιγοστούς οικογενειακούς γιατρούς

Εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση για τις αμοιβές των εγγεγραμμένων οικογενειακών γιατρών.

Ένα «πριμ» από το υπουργείο προς τους λιγοστούς οικογενειακούς γιατρούς

Να πριμοδοτήσει τους λιγοστούς οικογενειακούς γιατρούς που έχουν εγγραφεί στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, που επιμένει στο «αφήγημα» του success story της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ώρα που όλα τα στελέχη του χώρου μιλούν για καλές προθέσεις αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Με νέα υπουργική απόφαση ορίζεται οτι οι εγγεγραμμένοι οικογενειακοί γιατροί (γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι) θα αμείβονται με 1800 ευρώ, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό που έχουν στην ευθύνη τους, για ένα χρόνο από την υπογραφή της σύμβασής τους.

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, η αμοιβή αυτή θα δινόταν για 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Τώρα παρατείνεται για άλλους 6 μήνες, σε μια ύστατη προσπάθεια να παραμείνουν οι οικογενειακοί γιατροί και ενδεχομένως να δελεαστούν και κάποιοι άλλοι για να εγγραφούν.

Μετά τον πρώτο χρόνο, οι οικογενειακοί γιατροί θα αμείβονται ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης τους, ανάλογα δηλαδή με το πόσα άτομα έχουν δηλώσει τον εκάστοτε γιατρό ως οικογενειακό. Το ανώτατο πλαφόν έχει οριστεί στα 2.000 ευρώ, κάθε γιατρός δεν μπορεί να έχει στη ευθύνη του πάνω από 2.250 άτομα, ενώ η αμοιβή ανά άτομο είναι περίπου 1 ευρώ!

Σήμερα στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ εμφανίζονται 660 οικογενειακοί γιατροί και λίγοι από αυτούς έχουν συμπληρώσει το αριθμητικό όριο ασθενών, με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν έχει δηλώσει γιατρό.

Αν οι αριθμοί δεν αλλάξουν, με το που θα ισχύσει το πληθυσμιακό κριτήριο για τις αμοιβές, αυτές αυτόματα θα πέσουν πολύ κάτω από τα 1.800 ευρώ.

Ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι οι χαμηλές αμοιβές θα οδηγήσουν πολλούς οικογενειακούς γιατρούς εκτός ΕΟΠΥΥ...

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά η επικοινωνιακή εκστρατεία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το υπουργείο επιχειρεί να «πείσει» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επιτυχία των ΤΟΜΥ (video)

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ περιγράφουν την αποτυχία της πρωτοβάθμιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ