ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εκδήλωση για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, με φόντο την... ανασφάλεια των εργαζομένων

Την ώρα που το υπουργείο διοργανώνει διάλογο, οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ διαμαρτύρονται για την έλλειψη ασφάλειας στους χώρους εργασίας τους.

Εκδήλωση για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, με φόντο την... ανασφάλεια των εργαζομένων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (28 Απριλίου), το υπουργείο Υγείας διοργανώνει σημερα Παρασκευή, 12 Απριλίου εκδήλωση με θέμα: «οι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας ως αφετηρία διαλόγου, συνέργειας και στρατηγικού σχεδιασμού».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους και εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια των ασθενών».

Σε αυτό συμφωνούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που όμως κατηγορούν τους αρμόδιους ότι δεν κάνουν τίποτα για να εγγυηθούν την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας! Ορισμένες παρατάξεις υγειονομικών, μάλιστα, παρατηρούν ότι στην εν λόγω εκδήλωση διαλόγου δεν έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, στη μεγάλη πλειονότητα των δημόσιων μονάδων υγείας - ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία με εκατοντάδες εργαζόμενους - δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας, ούτε τεχνικοί ασφαλείας. Επιπλέον, δεν καταγράφονται τα ατυχήματα στους χώρους εργασίας ούτε και οι επαγγελματικές ασθένειες των υγειονομικών.

Παρ' όλα αυτά, μελέτες τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας έχουν δείξει οτι οι επαγγελματίες Υγείας υποφέρουν συχνά από μυοσκελετικά προβλήματα αλλά και από σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out).

Στην εκδήλωση μετέχουν οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας, διοικητές υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων, εκπρόσωποι της Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Με σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης το 42% των γιατρών της Θεσσαλονίκης

Υγεία και ασφάλεια στην εργασία: Οι προτεραιότητες της νέας εθνικής στρατηγικής

Διάλειμμα από τη δουλειά: Πόσα λεπτά χρειάζεστε;

Πώς η δουλειά μπορεί να σε «τρελάνει» (video)