ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διπλάσιος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τις γυναίκες με κατάθλιψη

Οι νεαρές και οι γυναίκες μέσης ηλικίας που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Διπλάσιος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τις γυναίκες με κατάθλιψη

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη αποτελεί ιδιαίτερο παράγοντα κινδύνου για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και πως οι καρδιολόγοι πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους αυτή τη συσχέτιση.

Μάλιστα, η κατάθλιψη ίσως μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρότερες καρδιαγγειακές επιπλοκές σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ο Δρ Amit Shah, ένας από τους συντάκτες της μελέτης και καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα, δηλώνει πως «οι νεαρές κοπέλες και οι γυναίκες μέσης ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη και αυτό ίσως εξηγεί γιατί είναι πιο πιθανό να πεθάνει μια γυναίκα μετά από έμφραγμα σε σύγκριση με έναν άνδρα».

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε 2.237 άτομα με καρδιοπάθεια. Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 62 έτη.

Έπειτα από τρία χρόνια μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες 55 ετών και κάτω είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, να χάσουν τη ζωή τους ή να χρειαστεί να υποβληθούν σε επέμβαση καρδιάς εάν εκδήλωναν ήπια ή σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης.

Για τις πιο νέες γυναίκες, κάθε μονάδα στην κλίμακα της κατάθλιψης φάνηκε να συνδέεται με αύξηση κατά 7% όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ωστόσο, για τους άνδρες και για τις μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, τα συμπτώματα κατάθλιψης δεν μπορούσαν να προβλέψουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας για την Καρδιά.