ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μάθετε να τιθασσεύετε το στρες σας και κάντε το ... συνεργάτη σας

Το στρες είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής όλων και εμφανίστηκε στον άνθρωπο από την πρώτη ώρα που εμφανίστηκε στη γη το ανθρώπινο είδος. Την ίδια ώρα ωστόσο, το στρες ήταν η κινητήριος δύναμη που τον βοήθησε να επιβιώσει και να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και τους κινδύνους του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Μάθετε να τιθασσεύετε το στρες σας και κάντε το ... συνεργάτη σας

Όσο λοιπόν και να ακούγεται περίεργο το στρες σε μικρές δόσεις, μας κάνει καλό γιατί είναι πηγή ενέργειας και δημιουργίας. Κανείς μας δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει μια εργασία, αν δεν τον ενεργοποιούσε λίγο στρες.

Το στρες όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τη λειτουργικότητά μας και την υγεία μας όταν εγκαθίσταται μόνιμα μέσα μας, ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα και αρχίζει να προκαλεί έντονα προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Στη σύγχρονη κοινωνία το στρες αφορά στο αίσθημα που βιώνουμε και στον τρόπο που αντιδρούμε όταν δεχόμαστε

Μερικές πρακτικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες είναι οι παρακάτω:

• Εντοπίστε την πηγή του στρες σας και ανακαλύψτε τι ακριβώς είναι εκείνο που σας ενοχλεί διότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα όταν δεν ξέρουμε από πού ξεκινάει.
•Μάθετε να ακούτε εσάς και τα δικά σας θέλω και όχι τα απωθημένα και τις ανασφάλειες των άλλων .
• Όταν εντοπίσετε τι ακριβώς σας ενοχλεί, αφήστε τη γκρίνια και πάρτε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σας.
• Κρατείστε θετική στάση απέναντι στις καταστάσεις. Είναι εύκολο να χάνουμε την αντικειμενικότητα μας όταν είμαστε στρεσαρισμένοι.
• Επαναξιολογείστε την κατάσταση που σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και εντοπίστε τις σκέψεις εκείνες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.
• Βάλτε όρια και απομακρυνθείτε από εκείνους που σας κριτικάρουν και σας κάνουν να νοιώθετε άσχημα.
• Βγείτε έξω μην κλείνεστε στον εαυτό σας, μιλήστε για ό,τι σας απασχολεί και ανταλλάξτε απόψεις
• Η φυσική άσκηση, βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες. Αναλυτικότερα, η γυμναστική, το περπάτημα, ο χορός, το κολύμπι και τα χόμπι ανακουφίζουν από την ένταση.

Τέλος, σταματείστε να λέτε συνέχεια πόσο άγχος έχετε γιατί δίνετε εντολές στον εγκέφαλο που κάνουν ακόμα πιο κακό στην υγεία σας. Επιπλέον σπάστε τα «ταμπού» και μη διστάσετε να καταφύγετε σε ένα Life Coach για ατομικές συνεδρίες ή να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης (Group Coaching) ανθρώπων που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με εσάς. Ας μη ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται τις καταστάσεις με το δικό του μοναδικό τρόπο ανάλογα με τις εμπειρίες του και την προσωπικότητα του. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχουμε όλοι τις ίδιες δεξιότητες και τους ίδιους μηχανισμούς άμυνας. Η κάθε κατάσταση δε, αποκτά διαστάσεις ανάλογα με τη σημασία που εμείς της δίνουμε. Συνεπώς ότι και αν συμβαίνει, μας προκαλεί τόσο άγχος όσο εμείς επιτρέπουμε...

Δώρα Φούντα Κοινωνιολόγος, Life & Career Coach, BA,MPhil.,PhD cand. Diploma in Coaching, University of Cambridge www.fountacoach.com

Διαβάστε ακόμη:

Το στρες στα χρόνια του life coaching

Ένα πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν πεθάνει η μητέρα σας

Δείτε τι μπορεί να βοηθήσει έναν γονιό στην ανατροφή του παιδιού του