ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Η άσκηση δεν μειώνει απλά τα συμπτώματα, μπορεί και να τα προλάβει τελείως

Γνωρίζουμε ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise, δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να αποτρέψει τελείως τα συμπτώματα αυτά από το να εκδηλωθούν.

Κατάθλιψη: Η άσκηση δεν μειώνει απλά τα συμπτώματα, μπορεί και να τα προλάβει τελείως

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 3.000 γυναικών, ηλικίας από 42 έως 52 ετών. Με ειδικά καταρτισμένο ερωτηματολόγιο βρήκαν για την κάθε μία το επίπεδο της φυσικής της κατάστασης, καθώς και τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης που είχε αρχίσει να εκδηλώνει ή είχε ήδη αναπτύξει.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που εφάρμοζαν τις κλασικές συστάσεις διατήρησης της φυσικής τους κατάστασης (τακτική άσκηση, προσεκτική διατροφή κλπ) εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν έναν πιο καθιστικό και "αδρανή" τρόπο ζωής, χωρίς ιδιαίτερη σωματική άσκηση.

Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι όσο πιο έντονη ήταν η σωματική δραστηριότητα μιας γυναίκας συνολικά στην ζωή της, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν αυτή η γυναίκα να εκδηλώσει οποιοδήποτε σύμπτωμα κατάθλιψης. Αυτό δείχνει ότι για την κάθε γυναίκα υπάρχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας/άσκησης το οποίο την προστατεύει έναντι της εκδήλωσης της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με έκθεση του 2014 από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, οι γυναίκες μέσης ηλικίας έχουν το υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα στην κοινωνία.

Διαβάστε επίσης:

ΟΟΣΑ: Το 40% των ασθενειών στις χώρες του Οργανισμού σχετίζονται με την ψυχική υγεία

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει κατάθλιψη

Κατάθλιψη και αυξημένο άγχος: Πώς η επιστήμη τα «προβλέπει» χρόνια νωρίτερα

Έρευνα Σοκ: Παιδική κατάθλιψη και μοναξιά χτυπούν το κόκκινο καμπανάκι!