ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα 7 ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης

Οι νευρόπονοι, η κούραση, η αυπνία και άλλα καθημερινά συμπτώματα, πολλές φορές κρύβουν την αρχή της κατάθλιψης.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι μία οντότητα που κανείς δεν τα παραγνωρίζει, ο

Τα 7 ψυχοσωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης

Οι νευρόπονοι, η κούραση, η αυπνία και άλλα καθημερινάσυμπτώματα, πολλές φορές κρύβουν την αρχή της κατάθλιψης.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι μία οντότητα που κανείς δεντα παραγνωρίζει, ούτε βέβαια οι γιατροί. Μάλιστα, τα οι ψυχοσωματικέςεκδηλώσεις είναι πολύ συχνές και ειδικά στους άνδρες.

Το ζήτημα είναι να μην τα αγνοούμε και αν επιμένουν νααναζητούμε τη συμβουλή του γιατρού, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που η αιτίαδεν είναι η κατάθλιψη , αλλά κάποιο σωματικό πρόβλημα υγείας.

Τα πιο συχνά ψυχοσωματικά είναι:

Διαρκής Κούραση, ακόμα και μετά από πολλές ώρες ύπνου.Προσοχή όμως, γιατί αυτό το σύμπτωμα είναι και καμπανάκι για την ύπαρξηαναιμίας.

Λίγες ή πολλές ώρες ύπνου. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα τηςκατάθλιψης είναι οι διαταραχές στον ύπνο.

Πονοκέφαλοι ή στομαχόπονοι. Σφίξιμο ή κόμπος στο στομάχι,αλλά και πόνοι στην κοιλιακή χώρα ή στο κεφάλι, σχετίζονται με την κατάθλιψη,αλλά και με άλλα προβλήματα, οπότε καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό.

Αδυναμία συγκέντρωσης και αρνητικές σκέψεις. Οτανπροσπαθούμε να συγκεντρωθούμε σε κάτι και δεν το καταφέρνουμε όπως παλαιότερα,τότε καταλαβαίνουμε ότι αυτό που μας εμποδίζει είναι συνήθως οι αρνητικέςσκέψεις.

Θυμός χωρίς λόγο ή για ψύλλου πήδημα. Θυμώνετε με τοπαραμικρό και όλα σας φταίνε. Είναι μία κλασική αντιδραση του οργανισμού όταννιώθει πιεσμένος.

Ξαφνική Σεξουαλική δυσλειτουργίαΞ. Τα προβλήματα στο σεξείναι πολύ συχνά σε άνδρες μελαγχολικούς ή καταθλιπτικούς, εκτός αν συνυπάρχουνάλλα προβλήματα υγείας.

Αδιαφορία και αναποφασιστικότητα. Ίσως το πιο σοβαρόσύμπτωμα της αρχης της κατάθλιψης, εκτός αν είναι χαρακτηριστικό τηςπροσωπικότητας.