ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Tα κορίτσια επιρρεπή στην κατάθλιψη λόγω... αίματος

Πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές δείχνει πως είναι τα κορίτσια, μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Tα κορίτσια επιρρεπή στην κατάθλιψη λόγω... αίματος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στα οιστρογόνα -ορμόνες του γυναικείου φύλου- που αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο στα νεαρά κορίτσια και θα μπορούσε να εξηγήσει τις διαφορές στις ψυχιατρικές διαταραχές μεταξύ των δύο φύλων.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από 922 νέους, ηλικίας μεταξύ 8 έως 22 ετών, ενώ τους υπέβαλαν και σε μαγνητική τομογραφία, προκειμένου να αναλύσουν την πορεία της ροής τους αίματος προς τον εγκέφαλο και τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν, οι διαφορές μεταξύ των φύλων παρατηρούνται κατά την περίοδο της εφηβείας, ενώ τα «συμπτώματα» εκδηλώνονται αργότερα στην ενήλικη ζωή.

«Τα τμήματα του εγκεφάλου, στα οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη διαφορά στη ροή αίματος, είναι σε μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με τις γνωστικές λειτουργίες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ρυθμίζουν τα συναισθήματα και ελέγχουν τις κοινωνικές καταστάσεις», σχολιάζουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Και προγενέστερες μελέτες έχουν καταδείξει τη διαφοροποίηση στη ροή του αίματος στους εγκεφάλους αγοριών και κοριτσιών, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη που τη συσχετίζει με την εκδήλωση ψυχικών διαταραχών.