ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τρεις επιστημονικοί παράγοντες που εξηγούν το αίσθημα της λύπης

Την έχουν χαρακτηρίσει και "σιωπηρή μάστιγα του 21ου αιώνα" και όχι άδικα. Η κατάθλιψη χτυπάει ύπουλα ολοένα και περισσότερους ανθρώπους κάθε ηλικίας, ειδικά εκείνους που κατοικούν στις μεγαλουπόλεις.

Τρεις επιστημονικοί παράγοντες που εξηγούν το αίσθημα της λύπης

Και βέβαια δεν είναι ανάγκη κάποιος να εμφανίζει πολύ σοβαρά συμπτώματα για να θεωρηθεί ότι έχει πρόβλημα. Ακόμα και σε καθημερινή βάση, οι πιο απλές ενέργειες και δραστηριότητες ενός μπορεί να είναι "ποτισμένες" με αισθήματα θλίψης, στεναχώριας και αδιαθεσίας.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τους λόγους για τους οποίες έχετε συχνά τέτοια συναισθήματα και με ποιον ακριβώς τρόπο αντιδράει σε αυτά ο οργανισμός σας:

Χημικές διεργασίες στον εγκέφαλο

Μερικοί από εμάς έχουν εγκεφάλους που είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις του στρες. Η επιστήμη μόλις τώρα κάνει τα πρώτα δειλά βήματα εξερεύνησης της βιοχημείας σε αυτό τον τομέα.

Οι περισσότερες φαρμακευτικές αγωγές για την κατάθλιψη στοχεύουν στους νευροδιαβιβαστές, δηλαδή τη σεροτονίνη και τη νορεπινεφρίνη, επειδή οι έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών είναι μέρος του τι μας κάνει να νιώθουμε λύπη/στεναχώρια/.

Ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι καλά στα αντικαταθλιπτικά χάπια. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν παρουσιάζουν ουσιαστική βελτίωση. Μια πρόσφατη έρευνα, μπορεί να αποκαλύψει το λόγο. Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences δείχνει ότι οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος του ανθρώπου επεξεργάζεται μια χημική ουσία που ονομάζεται γαλανίνη (galanin) κάνει κάποιους από εμάς να είναι λιγότερο ανθεκτικοί σε στρεσογόνους παράγοντες (πχ προβλήματα στην εργασία κλπ) και λιγότερο ικανοί να επανέλθουμε ψυχολογικά μετά από δύσκολες εμπειρίες.

Βιταμίνη D

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μεγάλη ή μικρή έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Οι λόγοι δεν είναι σαφείς, αλλά το φαινόμενο σίγουρα σχετίζεται με τη διατροφή και την ανεπαρκή έκθεση στον ήλιο. Οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα είναι πιο ευάλωτοι σε ανεπάρκεια βιταμίνης D, κάτι που οφείλεται στην μειωμένη ικανότητα του οργανισμού τους να την επεξεργάζονται από τον ήλιο.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδέεται στατιστικά με την κατάθλιψη. Σε μια μεγάλη ολλανδική μελέτη του 2008 σε πάνω από 1.200 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν 14% χαμηλότερη σε άτομα με ελάσσονα κατάθλιψη ή μείζονα καταθλιπτική διαταραχή σε σύγκριση με εκείνους που δεν παρουσιάζουν καταθλιπτική διάθεση.

Ορμόνες

Οι ορμόνες είναι ουσίες που παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες και επηρεάζουν πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, της διάθεσης, της σεξουαλικής λειτουργίας και του μεταβολισμού.

Τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών, όπως εκείνες που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα, μπορεί να παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη. Επιπλέον, ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης σχετίζονται με τις ασθένειες του θυρεοειδούς. Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα καταθλιπτικής διάθεσης, ειδικά κατά την προεμμηνορροϊκή περίοδο, αλλά και κατά τη διάρκεια εμμηνόπαυσης.

Ο κάθε οργανισμός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά στον τομέα της ορμονικής ισορροπίας και στο πώς επηρεάζεται από τις ορμονικές διακυμάνσεις. Αν είστε γενικά πιο ευάλωτοι, μπορεί να πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό, ο οποίος θα σας συστήσει ίσως κάποια φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών σας.

Διαβάστε επίσης:

Η κατάθλιψη στην παιδική ηλικία αλλάζει την μετέπειτα εγκεφαλική λειτουργία

Το κοινωνικό στίγμα της ψυχικής νόσου μέσα από ένα κόμικ

Κατασκεύασαν συσκευή που φτιάχνει την ψυχική μας διάθεση

Και όμως, η μουσική καταπολεμά την κατάθλιψη στους νέους!