ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μπορεί να προβλεφθεί η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη έχει χαρακτηριστεί ως η νόσος του 21ου αιώνα, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι το 2020 θα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Μπορεί να προβλεφθεί η κατάθλιψη;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ένας στους δέκα θα απειληθεί κάποια στιγμή στη ζωή του από κατάθλιψη και ειδικά οι γυναίκες οι οποίες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από τους άνδρες.

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, «προτιμά» όμως τους άνδρες και τις γυναίκες μεταξύ 25 και 45 ετών.

Είναι όμως εφικτό να προβλεφθεί ώστε να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης;

Ερευνητές του MIT πραγματοποίησαν έρευνα σε δύο ομάδες παιδιών, εκ των οποίων η μία διέτρεχε υψηλό κίνδυνο λόγω οικογενειακού ιστορικού.

bigstock Young Sad Woman In Pain Alone 110515328

Τα παιδιά και των δύο ομάδων υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου, προκειμένου να εντοπιστούν διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα που θα αποτελούσαν δείκτη υψηλότερου κινδύνου για κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζον Γκαμπριελι, οι διαφορές στους εγκεφάλους των παιδιών των δυο ομάδων είναι μεγάλες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν διαφορές στους αριθμούς κυκλωμάτων που εμπλέκονται στα συναισθήματα, καθώς και σε περιοχές που εμπλέκονται στη σκέψη.

Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλες, που οι ερευνητές έφταναν σε σχεδόν οριστικά συμπεράσματα για το αν ένα παιδί κινδύνευε να εκδηλώσει κατάθλιψη ή όχι.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κατάθλιψη επηρεάζει τον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει τελικά σε καλύτερες θεραπευτικές επιλογές.

Διαβάστε επίσης:

Το άγχος και η κατάθλιψη μέσα από ένα συγκλονιστικό κόμικ

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ