ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ποιοι είναι οι πιο στρεσογόνοι χώροι εργασίας

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Robert Wood Johnson Foundation και National Public Radio και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποκαλύπτει τους χώρους εργασίας που καταστρέφουν την ψυχική υγεία των Αμερικανών.

Ποιοι είναι οι πιο στρεσογόνοι χώροι εργασίας

Ακόμη κι αν ένας εργαζόμενος δεν αντιμετωπίζει λόγω της δουλειάς του αυξημένο κίνδυνο σωματικής βλάβης, για παράδειγμα πτώσης ή έκθεσης σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, το στρες, η πνευματική εξάντληση και οι κακές συνήθειες ύπνου και φαγητού που απορρέουν από μια δουλειά μπορεί να αποδειχθούν εξίσου καταστροφικοί παράγοντες για την υγεία.

bigstock business teamwork people and 125762513

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Φόρουμ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, περιελάμβανε 1.601 άτομα που εργάζονταν από 20 έως 50 ώρες την εβδομάδα.

Οι 9 επαγγελματικοί τομείς που φάνηκε να επιβαρύνουν περισσότερο τους εργαζόμενους ήταν οι εξής:

1. Λιανικές πωλήσεις

2. Κατασκευές / Εργασία σε εξωτερικούς χώρους

3. Εργοστάσια / Μεταποιητικός τομέας

4. Ιατρικά επαγγέλματα

5. Καταστήματα

6. Αποθήκες

7. Εστιατόρια

8. Γραφεία

9. Σχολεία

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (ποσοστό 59%), ιδιαίτερα οι γυναίκες, δήλωσαν ότι η δουλειά τους συμβάλλει στο γενικότερο στρες που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Ποσοστό 56% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως δεν προτίθενται να αλλάξουν δουλειά παρά το γεγονός ότι δουλεύουν πολλές ώρες επειδή είναι σημαντική για την καριέρα τους, ενώ περίπου οι μισοί είπαν ότι πραγματικά απολαμβάνουν αυτό που κάνουν. Περίπου ένας στους τρεις συμμετέχοντες δήλωσε ότι μένει στην τρέχουσα θέση εργασίας του επειδή χρειάζεται τα χρήματα που του αποφέρει.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν κινδυνεύετε από έμφραγμα ανάλογα με το πόσες ώρες δουλεύετε

Εργασιακό στρες: Οι επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση

Brownout: Τα 10 σημάδια που φανερώνουν την «εργασιακή πτώση τάσης»