ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Σεξ ή φαγητό; Με ποια «μέσα» αντιμετωπίζουν το στρες άνδρες και γυναίκες

Το στρες «σπρώχνει» τους άνδρες στην κρεβατοκάμαρα ενώ τις γυναίκες στην... κουζίνα, δείχνει μια νέα βρετανική μελέτη.

Σεξ ή φαγητό; Με ποια «μέσα» αντιμετωπίζουν το στρες άνδρες και γυναίκες

Οι ψυχολόγοι που εκπόνησαν τη μελέτη διαπίστωσαν ότι τα δύο φύλα βάζουν σε εφαρμογή εντελώς διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες, με τις γυναίκες να το ρίχνουν συνήθως στο φαγητό και τους άνδρες να επιλέγουν τη σεξουαλική εκτόνωση –είτε κάνοντας σεξ είτε βλέποντας αισθησιακές ταινίες. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι γυναίκες βρίσκουν «παρηγοριά» στο φαγητό, ενώ οι άνδρες «χρησιμοποιούν» τα διάφορα ερωτικά ερεθίσματα ως περισπασμό.

bigstock 154680251

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη μελέτη είναι ότι οι άνδρες αναζητούν άμεσες λύσεις στην ψυχολογική καταπόνηση, ενώ οι γυναίκες προτιμούν να αναλύουν το ζήτημα, μιλώντας για τα συναισθήματά τους και για γεγονότα του παρελθόντος.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ Τζον Μπάρι από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, αναφέρει: «Το σεξ πιθανότατα βοηθά τους άνδρες να αποστασιοποιηθούν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν –πρόκειται για μια μορφή φυγής». Βιολογικά, η στρατηγική αυτή έχει βάση, αφού με το σεξ απελευθερώνονται στο σώμα ενδορφίνες, ουσίες που προωθούν το αίσθημα της ευφορίας. Ο Μπάρι εικάζει ότι ίσως οι άνδρες είναι «προγραμματισμένοι» διαφορετικά από τις γυναίκες, ότι από τη φύση τους έχουν πιο ανεβασμένη λίμπιντο, και γι’ αυτό προτιμούν τη σεξουαλική εκτόνωση ως μέθοδο διαχείρισης του στρες συχνότερα από τις γυναίκες.

Από την πλευρά της, η Λουίζ Λίντον, από το Πανεπιστήμιο Νορθούμπρια του Νιούκασλ, αναφέρει πως έχει αποδειχτεί στο πλαίσιο μελετών ότι η ορμόνη του στρες κορτιζόλη προωθεί τις λιγούρες –κυρίως και λιπαρά φαγητά και γλυκά. Παραμένει ωστόσο άγνωστο γιατί αυτή η επίδραση της ορμόνης είναι πιο έντονη στις γυναίκες.

Από τα 365 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη (115 άνδρες και 250 γυναίκες), ποσοστό 27% των ανδρών δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν το στρες κάνοντας σεξ ή χρησιμοποιώντας πορνογραφικό υλικό (το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν μόλις 11%), ενώ πάνω από το 50% των γυναικών δήλωσαν ότι το στρες τις οδηγεί στην επεισοδιακή υπερφαγία (το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν κάτω από 33%).

Τα νέα ευρήματα πρόκειται να παρουσιαστούν αναλυτικά στο ετήσιο συνέδριο του Τμήματος Κλινικής Ψυχολογίας της Βρετανικής Εταιρεία Ψυχολογίας, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στο Λίβερπουλ.

Δείτε κι αυτό:

Εργασιακό στρες: Με ποιες μορφές καρκίνου συνδέεται