ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Θέλετε καλύτερη διάθεση στο… λεπτό; Δείτε τι πρέπει να κάνετε!

Το πολύ καθισιό ρίχνει τη διάθεση ενώ ένας σύντομος περίπατος είναι ό,τι πρέπει για να τονωθούμε ψυχικά και να διώξουμε άσχημες σκέψεις που πιθανώς μας απασχολούν.

Θέλετε καλύτερη διάθεση στο… λεπτό; Δείτε τι πρέπει να κάνετε!

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που εκπονήθηκε στις ΗΠΑ, η οποία κατέδειξε επίσης ότι λίγη σωματική δραστηριότητα μπορεί να διώξει και τον πόνο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ μελέτησαν την επίδραση της σωματικής άσκησης στη διάθεση και στα επίπεδα πόνου ανάλογα με την έντασή της και διαπίστωσαν –για καλή μας τύχη!– ότι δεν χρειάζεται υπερβολικός κόπος για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

bigstock Beach honeymoon couple holding 90030590

Στο σχετικό πείραμα συμμετείχαν 419 άτομα, από τα οποία ζητήθηκε να φορούν επιταχυνσιόμετρο, μια ειδική συσκευή που μετρούσε την ταχύτητα της κίνησής τους, για διάστημα τεσσάρων ημερών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειές τους αναφορικά με τη γυμναστική, τη διάθεσή τους και το αν ένιωθαν πόνους στο σώμα τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που περνούσαν τον περισσότερο χρόνο καθιστοί ή ακίνητοι γενικότερα είχαν χειρότερη διάθεση σε σύγκριση με αυτούς που κινούνταν αρκετά μέσα στην ημέρα. Αυτό που δεν περίμεναν όμως οι ερευνητές ήταν ότι η πολύ ήπια σωματική δραστηριότητα –για παράδειγμα, ένας χαλαρός περίπατος που δεν αυξάνει τον ρυθμό αναπνοής ή τους παλμούς– ή η μέτρια σωματική δραστηριότητα –αντίστοιχη με έναν ζωηρό περίπατο– συσχετίστηκε με τα καλύτερα δυνατά επίπεδα διάθεσης και ευεξίας.

Η ήπια και μέτρια σωματική άσκηση συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερα επίπεδα πόνου, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Health Psychology.

Αντιθέτως, η έντονη γυμναστική δεν φάνηκε να επηρεάζει το υποκειμενικό αίσθημα ευεξίας των συμμετεχόντων.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς βέβαια το τελευταίο αυτό εύρημα είναι λογικό, αφού είναι δύσκολο να έχουμε καλή διάθεση μετά από μια άκρως απαιτητική προπόνηση που μας έχει εξαντλήσει!

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που κρατάμε εμείς από τη νέα μελέτη είναι ότι μια χαλαρή βολτούλα στο πάρκο ή στην πλατεία της γειτονιάς μας μπορεί να μας βοηθήσει όταν νιώθουμε πιεσμένοι και κακοδιάθετοι!

Δείτε κι αυτό:

6 φυσικοί τρόποι για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας!