ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Ποια η σχέση της με τη γήρανση του εγκεφάλου

Οι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Sussex ανακάλυψαν σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της επιτάχυνσης του ρυθμού με τον οποίο γερνάει ο εγκέφαλος.

Κατάθλιψη: Ποια η σχέση της με τη γήρανση του εγκεφάλου

Παρά την ύπαρξη παλαιότερων επιστημονικών αναφορών ότι τα άτομα με κατάθλιψη και άγχος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει τις επιπτώσεις της κατάθλιψης στη μείωση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας στο γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές έκαναν συστηματική ανασκόπηση 34 μελετών, εστιάζοντας στη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη ή το άγχος και τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου.

Εξέτασαν στοιχεία για 71.000 ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους είχαν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ άλλοι είχαν διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη. Η μελέτη εξέτασε τον ρυθμό μείωσης της γενικής γνωστικής κατάστασης και παραμέτρους όπως η απώλεια μνήμης, η έκπτωση των εκτελεστικών λειτουργιών (όπως η λήψη αποφάσεων) και η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών σε ηλικιωμένους ενήλικες.

brain aging

Οι μελέτες με συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με άνοια αποκλείστηκαν από την ανασκόπηση, καθώς στόχος των ερευνητών ήταν να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της κατάθλιψης στη γνωστική γήρανση του γενικού πληθυσμού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της γνωστικής λειτουργίας σε προχωρημένη ηλικία από ό, τι τα άτομα χωρίς κατάθλιψη.

«Η μελέτη έχει μεγάλη σημασία γιατί ο πληθυσμός γερνά με ταχύ ρυθμό και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με εξασθενημένες γνωστικές λειτουργίες και άνοια αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα 30 χρόνια. Τα ευρήματα θα πρέπει να δώσουν στις κυβερνήσεις έναν ακόμα λόγο για να πάρουν το θέμα στα σοβαρά και να διασφαλίσουν τις κατάλληλες παροχές υγείας. Πρέπει να προστατεύσουμε την πνευματική ευημερία των ηλικιωμένων και να παρέχουμε την κατάλληλη φροντίδα σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος, ώστε να διασφαλίσουμε την καλή εγκεφαλική τους λειτουργία δια βίου», σχολιάζει η Δρ Ντάρια Γκαϊσινα, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Η γυμναστική που συνιστούν οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Άνοια: Πώς την ξεχωρίζουμε από ασθένειες με ίδια συμπτώματα

Κουρκουμάς κατά της απώλειας μνήμης: Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες