ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Σωματική άσκηση & ψυχική υγεία: Τα είδη και η διάρκεια που ωφελούν περισσότερο τη διάθεση

Σπανιότερα εκδηλώνουν συμπτώματα διαφόρων ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και το στρες οι άνθρωποι που είναι πιο σωματικά δραστήριοι, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση Lancet Psychiatry.

Σωματική άσκηση & ψυχική υγεία: Τα είδη και η διάρκεια που ωφελούν περισσότερο τη διάθεση

Μάλιστα, πιο προστατευμένοι από τις ψυχικές διαταραχές είναι ακόμη και αυτοί που παραμένουν σωματικά δραστήριοι όχι επειδή πηγαίνουν γυμναστήριο, αλλά χάρη στις δουλειές του σπιτιού!

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δημοσκόπηση που έγινε σε 1,2 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανούς, οι οποίοι είχαν ερωτηθεί πόσες φορές γυμνάστηκαν μέσα στον περασμένο μήνα, πέραν της όποιας σωματικής δραστηριότητας μπορεί να έκαναν στη δουλειά τους. Ερωτήθηκαν επίσης πόσες μέρες ένιωσαν ότι η ψυχική τους υγεία δεν ήταν πολύ καλή λόγω στρες, κατάθλιψης ή συναισθηματικών προβλημάτων.

Οι μέρες κακής ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων σε μηνιαία βάση ήταν 3,4 κατά μέσο όρο. Συγκριτικά με όσους δεν γυμνάζονταν καθόλου, αυτοί που έκαναν έστω και λίγη σωματική άσκηση εκτός δουλειάς φάνηκε να έχουν κατά μέσο όρο 1,5 μέρα λιγότερη με κακή διάθεση μέσα στον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική επίδραση της σωματικής άσκησης ήταν εντονότερη μεταξύ των ατόμων με ιστορικό κατάθλιψης. Σε αυτή την υποομάδα, όσοι ασκούνταν είχαν 3,8 λιγότερες ημέρες κακής ψυχικής υγείας τον μήνα συγκριτικά με όσους δεν γυμνάζονταν καθόλου.

swmatiki askisi

«Οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά απολαμβάνουν καλύτερη ψυχική υγεία συγκριτικά με όσους απέχουν από τη γυμναστική και αυτό φάνηκε να ισχύει κυρίως για όσους ασκούνται τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα για περίπου 45 λεπτά» αναφέρει ο Άνταμ Τσέκραουντ, ερευνητής σε θέματα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

«Η μελέτη παρουσιάζει για ακόμη μία φορά το ευρύ φάσμα των ευεργετικών επιδράσεων που έχει η σωματική άσκηση για την υγεία ασχέτως ηλικίας, φυλής, εισοδήματος ή κατάστασης της υγείας» ανέφερε ο Τσέκραουντ στο πρακτορείο Reuters και πρόσθεσε: «Έστω και λίγη άσκηση βοηθά. Έστω και για μισή ώρα. Και μάλιστα όλες οι μορφές άσκησης, ακόμη και το περπάτημα, φάνηκε να συνδέονται με μικρότερη επιβάρυνση της ψυχικής υγείας».

Από τις διάφορες μορφές σωματικής άσκησης, αν και όλες αποδείχτηκαν επωφελείς, την ισχυρότερη θετική επίδραση φάνηκε να έχουν η γιόγκα και το τάι τσι, καθώς συσχετίστηκαν με 23% μείωση στις ημέρες κακής ψυχικής υγείας μηνιαίως, συγκριτικά με την πλήρη αποχή από τη γυμναστική. Αμέσως μετά, τις καλύτερες εκβάσεις πέτυχαν όσοι έκαναν ομαδικά αθλήματα και ποδηλασία (22% μείωση), καθώς και όσοι έκαναν αεροβική άσκηση και ασκήσεις στο γυμναστήριο (21% μείωση). Οι δουλειές του σπιτιού συσχετίστηκαν με 9,7% μείωση στις ημέρες κακής ψυχικής υγείας σε μηνιαία βάση.

Το «ταβάνι» στη θετική επίδραση της σωματικής άσκησης στην ψυχική υγεία φάνηκε να είναι τα 90 λεπτά ανά προπόνηση, καθώς όσοι έκαναν γυμναστική με μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή φάνηκε να απολαμβάνουν μικρότερες βελτιώσεις στη διάθεσή τους συγκριτικά με όσους γυμνάζονταν 30-60 λεπτά τη φορά. Μάλιστα, όσοι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι γυμνάζονταν για περισσότερες από τρεις ώρες τη φορά είχαν περισσότερες ημέρες κακής ψυχικής υγείας συγκριτικά με όσους γυμνάζονταν μόνο για 45 λεπτά ή δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Δείτε κι αυτό:

Άγχος vs αγχώδης διαταραχή: Ποιες είναι οι διαφορές;

Γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε την ψυχική υγεία μας

Έντονο άγχος: Πότε υποκρύπτει μια αδιάγνωστη ασθένεια