ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Προστατευθείτε από την κατάθλιψη τρώγοντας... burger! (μελέτη)

Αν δεν βρίσκετε ιδιαίτερα ελκυστική την ιδέα να φάτε μια σαλάτα για μεσημεριανό, δοκιμάστε ένα ζουμερό μπιφτέκι και σίγουρα θα φτιάξει η διάθεσή σας, λένε οι επιστήμονες.

Προστατευθείτε από την κατάθλιψη τρώγοντας... burger! (μελέτη)

Μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία για 440.000 Βρετανούς, διαπίστωσε ότι το βοδινό κρέας ήταν το μόνο τρόφιμο που συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο βόειο κρέας, όπως ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου, πιθανώς ευθύνονται για την προστατευτική δράση του, ανέφεραν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Journal of Affective Disorders.

Είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης με την πιθανή ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης βόειου κρέατος, δήλωσε η ομάδα ψυχιάτρων από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και άλλα κέντρα.

«Βρήκαμε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βόειου κρέατος μπορεί να είναι προστατευτική έναντι της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής», πρόσθεσαν.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για 440.000 άτομα που ήταν αποθηκευμένα στη βάση δεδομένων UK Biobank και από 45.000 άτομα με κατάθλιψη.

Εξέτασαν στοιχεία για τα γονίδια που σχετίζονται με την κατανάλωση περισσότερου βόειου κρέατος και στη συνέχεια έλεγξαν αν τα ίδια γονίδια συνδέονται επίσης με τον κίνδυνο κατάθλιψης. Τα μη λιπαρά ψάρια συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Ο λόγος που το βόειο κρέας θα μπορούσε να έχει προστατευτική επίδραση δεν είναι ξεκάθαρος, είπαν, εικάζουν όμως ότι μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην πρόληψη της κατάθλιψης, όπως είναι ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, οι βιταμίνες Β και οι πρωτεΐνες.

Πηγή: Mail Online