ΥΓΕΙΑ

Ποιες δόσεις τροφών προκαλούν αλλεργία

Την ποσότητα των αλλεργιογόνων που αρκούν για να προκληθεί τροφική αλλεργία στους ευαίσθητους ανθρώπους, κατάφεραν να προσδιορίσουν για πρώτη φορά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ποιες δόσεις τροφών προκαλούν αλλεργία

Σε μελέτη που δημοσιεύουν στην «Επιθεώρηση Αλλεργίας & Κλινικής Ανοσολογίας» (JACI), καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται μόλις 1,6 έως 10,1 χιλιοστά του γραμμαρίου πρωτεΐνης από φιστίκια, φουντούκια ή σέλερι για να παρουσιάσουν αλλεργικά συμπτώματα οι πάσχοντες από τροφική αλλεργία.

Οι ασθενείς με αλλεργία στα ψάρια θα πρέπει να καταναλώσουν 27,3 χιλιοστά του γραμμαρίου πρωτεΐνη μαγειρεμένου ψαριού για να έχουν πρόβλημα, ενώ οι ασθενείς με αλλεργία στις γαρίδες θα πρέπει να φάνε πάνω από 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνης από μαγειρεμένη γαρίδα.

Οι ερευνητές βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε 436 εθελοντές, οι οποίοι είναι αλλεργικοί στα πέντε προαναφερθέντα τρόφιμα. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές κατανάλωναν μικροσκοπικές δόσεις των τροφίμων και οι επιστήμονες κατέγραφαν τις αντιδράσεις του οργανισμού τους.

Στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί ποιο είναι το ελάχιστο επίπεδο του αλλεργιογόνου που απαιτείται για να προκληθεί αλλεργική αντίδραση στο 10% των εθελοντών, οι οποίοι είχαν την μεγαλύτερη ευαισθησία απ' όλους, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κλαιρ Μιλς, καθηγήτρια Αλλεργιολογίας στο Μάντσεστερ.

Ο αριθμός των πασχόντων από τροφικές αλλεργίες έχει αυξηθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, με το 5-7% των νηπίων και το 1-2% των ενηλίκων να εκδηλώνουν συμπτώματα όταν καταναλώνουν συγκεκριμένα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι κρίσεις αλλεργίας είναι πιο έντονες στις γυναίκες

Αλλεργία στα φιστίκια τέλος έως το 2020

Τροφική δηλητηρίαση VS. Τροφική αλλεργία