ΥΓΕΙΑ

Aμυγδαλίτιδα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αμυγδαλίτιδαονομάζεται η φλεγμονή των αμυγδαλών λόγω λοίμωξης, με επακόλουθα συμπτώματα τονπυρετό και τον έντονο πόνο.

Aμυγδαλίτιδα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αμυγδαλίτιδαονομάζεται η φλεγμονή των αμυγδαλών λόγω λοίμωξης, με επακόλουθα συμπτώματα τονπυρετό και τον έντονο πόνο.

Οι αμυγδαλέςείναι δύο αδένες οβάλ σχήματος στο πίσω μέρος του λαιμού. Οι ενδείξεις και τασυμπτώματα της αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν το οίδημα, τον πονόλαιμο, τηδυσκολία κατάποσης και την ευαισθησία στους λεμφαδένες στις πλαϊνές πλευρές τουλαιμού.

Τα περισσότεραπεριστατικά αμυγδαλίτιδας οφείλονται σε λοίμωξη από έναν κοινό ιό, ωστόσομπορεί να προκληθεί και από κάποιο βακτήριο.

Η κατάλληληθεραπεία για την αμυγδαλίτιδα εξαρτάται από την αιτία της νόσου, επομένως είναισημαντικό να λάβουμε έγκαιρη και ακριβή διάγνωση. Η χειρουργική επέμβαση γιααφαίρεση των αμυγδαλών συνήθως ενδείκνυται όταν η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται σετακτά χρονικά διαστήματα, όταν η φαρμακευτική αγωγή είναι αναποτελεσματική ή οιεπιπτώσεις της νόσου είναι πολύ σοβαρές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας;

Η αμυγδαλίτιδαεπηρεάζει συχνότερα τα παιδιά μεταξύ προσχολικής ηλικίας και εφηβείας. Τα συνηθέστερασυμπτώματα της νόσου είναι:

- -Ερυθρότητακαι οίδημα των αμυγδαλών

- -Λευκήή κιτρινωπή μεμβράνη (πύον) ή στίγματα στις αμυγδαλές

- -Πονόλαιμος

- -Δυσκολίακατάποσης ή επίπονη κατάποση

- -Πυρετός

- -Ευαισθησίατων λεμφαδένων του λαιμού

- -Βραχνήφωνή

- -Κακοσμίααναπνοής

- -Στομαχόπονος,ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά

- -Πονοκέφαλος

Τα μικρά παιδιά πολλέςφορές δυσκολεύονται να περιγράψουν τι αισθάνονται και οι ενδείξειςαμυγδαλίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

- -Έκκρισησάλιου λόγω δυσκολίας κατάποσης

- -Άρνησηφαγητού

- -Αδικαιολόγητηγκρίνια

Εάν το παιδί έχειπονόλαιμο για περισσότερο από 24 ώρες, δυσκολεύεται να καταπιεί και είναι πολύ αδύναμο,συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.

Ποια είναι τα αίτια της νόσου;

Η αμυγδαλίτιδαμπορεί να είναι ιογενής ή βακτηριακή. Το βακτήριο που προκαλεί την αμυγδαλίτιδαστην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτό του στρεπτόκοκκου και μπορεί ναοδηγήσει στην εμφάνιση στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας.

Οι αμυγδαλέςείναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στα βακτήριακαι τους ιούς που εισέρχονται στη στοματική κοιλότητα. Η λειτουργία αυτή μπορείνα καταστήσει τις αμυγδαλές ιδιαίτερα επιρρεπείς στη λοίμωξη και τη φλεγμονή.Ωστόσο, η λειτουργία ανοσοποίησης των αμυγδαλών φθίνει μετά την εφηβεία και αυτόςείναι ένας παράγοντας που δικαιολογεί τα λιγοστά περιστατικά αμυγδαλίτιδας στουςενήλικες.