ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Aμυγδαλίτιδα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Aμυγδαλίτιδα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αμυγδαλίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των αμυγδαλών λόγω λοίμωξης, με επακόλουθα συμπτώματα τον πυρετό και τον έντονο πόνο.

Αμυγδαλίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των αμυγδαλών λόγω λοίμωξης, με επακόλουθα συμπτώματα τον πυρετό και τον έντονο πόνο.

 

Οι αμυγδαλές είναι δύο αδένες οβάλ σχήματος στο πίσω μέρος του λαιμού. Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν το οίδημα, τον πονόλαιμο, τη δυσκολία κατάποσης και την ευαισθησία στους λεμφαδένες στις πλαϊνές πλευρές του λαιμού.

 

Τα περισσότερα περιστατικά αμυγδαλίτιδας οφείλονται σε λοίμωξη από έναν κοινό ιό, ωστόσο μπορεί να προκληθεί και από κάποιο βακτήριο.

 

Η κατάλληλη θεραπεία για την αμυγδαλίτιδα εξαρτάται από την αιτία της νόσου, επομένως είναι σημαντικό να λάβουμε έγκαιρη και ακριβή διάγνωση. Η χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση των αμυγδαλών συνήθως ενδείκνυται όταν η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όταν η φαρμακευτική αγωγή είναι αναποτελεσματική ή οι επιπτώσεις της νόσου είναι πολύ σοβαρές.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας;

 

Η αμυγδαλίτιδα επηρεάζει συχνότερα τα παιδιά μεταξύ προσχολικής ηλικίας και εφηβείας. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της νόσου είναι:

 

-          -Ερυθρότητα και οίδημα των αμυγδαλών

-          -Λευκή ή κιτρινωπή μεμβράνη (πύον) ή στίγματα στις αμυγδαλές

-          -Πονόλαιμος

-          -Δυσκολία κατάποσης ή επίπονη κατάποση

-          -Πυρετός

-          -Ευαισθησία των λεμφαδένων του λαιμού

-          -Βραχνή φωνή

-          -Κακοσμία αναπνοής

-          -Στομαχόπονος, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά

-          -Πονοκέφαλος

 

Τα μικρά παιδιά πολλές φορές δυσκολεύονται να περιγράψουν τι αισθάνονται και οι ενδείξεις αμυγδαλίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

-          -Έκκριση σάλιου λόγω δυσκολίας κατάποσης

-          -Άρνηση φαγητού

-          -Αδικαιολόγητη γκρίνια

 

Εάν το παιδί έχει πονόλαιμο για περισσότερο από 24 ώρες, δυσκολεύεται να καταπιεί και είναι πολύ αδύναμο, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.

 

Ποια είναι τα αίτια της νόσου;

 

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να είναι ιογενής ή βακτηριακή. Το βακτήριο που προκαλεί την αμυγδαλίτιδα στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτό του στρεπτόκοκκου και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας.

 

Οι αμυγδαλές είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς που εισέρχονται στη στοματική κοιλότητα. Η λειτουργία αυτή μπορεί να καταστήσει τις αμυγδαλές ιδιαίτερα επιρρεπείς στη λοίμωξη και τη φλεγμονή. Ωστόσο, η λειτουργία ανοσοποίησης των αμυγδαλών φθίνει μετά την εφηβεία και αυτός είναι ένας παράγοντας που δικαιολογεί τα λιγοστά περιστατικά αμυγδαλίτιδας στους ενήλικες.


BEST OF NETWORK

PlusQueen