ΥΓΕΙΑ

Πέντε απλοί τρόποι να μειώσετε τη χοληστερόλη

Η μείωση της χοληστερόληςπροστατεύει την καρδιά. Σε συνδυασμό με τις στατίνες, τα ειδικά φάρμακα πουπροτείνονται για τη μείωση της χοληστερόλης, απαιτούνται αλλαγές στον τρόποζωής για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Πέντε απλοί τρόποι να μειώσετε τη χοληστερόλη

Η μείωση της χοληστερόληςπροστατεύει την καρδιά. Σε συνδυασμό με τις
στατίνες
, τα ειδικά φάρμακα πουπροτείνονται για τη μείωση της χοληστερόλης, απαιτούνται αλλαγές στον τρόποζωής για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.







Μάθετε ποιεςμικρές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.







1. Απώλεια βάρους



Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, απώλεια βάρους σε ποσοστό 5-10% του σωματικού βάρους μειώνει σημαντικά τηλεγόμενη «κακή» χοληστερόλη (LDL). Δεν απαιτείται να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα-αστραπή, αρκεί να υιοθετήσετεμικρές υγιεινές συνήθειες όπως το περπάτημα και τα θρεπτικά σνακ.







2. Καλύτερηδιατροφή



Πρέπει νααποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέαςκαι τα γαλακτοκομικά. Οι γιατροί προτείνουν να μην καταναλώνουμε κορεσμέναλιπαρά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 7% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνουμε.Είναι καλύτερο να προτιμούμε τα μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σταφυτικά έλαια. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια, ένασυστατικό που σηματοδοτεί την ύπαρξη λιπαρών trans στις τροφές (π.χ. στα τηγανητάφαγητά). Τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν νακρατήσουμε τη χοληστερόλη σε χαμηλά επίπεδα.







3. Γυμναστική



Μόλις 30 λεπτάάσκησης την ημέρα βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Δε χρειάζεται ηάσκηση να είναι έντονη ή κουραστική. Αρκεί ένας περίπατος ή μια βόλτα με τοποδήλατο.







4. Διακοπήκαπνίσματος



Η αρτηριακή πίεσηαρχίζει να μειώνεται μόλις 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο. Μετά από 15χρόνια διακοπής, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας μειώνεται στα ίδια επίπεδα με ταάτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.







5. Μείωση αλκοόλ



Το αλκοόλσυμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, την καρδιακή ανεπάρκεια και τοεγκεφαλικό. Για τις γυναίκες όλων των ηλικιών προτείνεται ένα μόνο αλκοολούχοποτό την ημέρα, ενώ για τους άνδρες κάτω των 65 ετών, επιτρέπονται έως και δύοαλκοολούχα ποτά.