ΥΓΕΙΑ

Απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας για μείωση της πίεσης

Η ανθεκτική υπέρταση που εμφανίζεται  περίπου στο 5-10% του συνόλου των υπερτασικώνασθενών, μπορεί να αντιμετωπιστεί με  μιανέα μέθοδο η οποία βασίζεται στην κατάλυση της συμπαθητ
Απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας για μείωση της πίεσης

Η ανθεκτική υπέρταση που εμφανίζεται περίπου στο 5-10% του συνόλου των υπερτασικώνασθενών, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μιανέα μέθοδο η οποία βασίζεται στην κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρούμε τη διαδερμική εισαγωγή με τοπική αναισθησία, ειδικού καθετήρα στις νεφρικέςαρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος.

Αυτό τόνισε ο Καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδηςμιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμήτο 17ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου (13-14Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Caravel ).

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, ασφαλής και απαιτείταινοσηλεία μίας ημέρας. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε απονεύρωση της νεφρικήςαρτηρίας παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης έως και32 mmHg κατά μέσο όρο, σε διάστημα παρακολούθησης 6 μηνών.

Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α′ Παν/κής Καρ/κής Κλινικήςτου Ιπποκρατείου, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 50 επιτυχείς καταλύσεις τηςσυμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού σε επιλεγμένους ασθενείς. Η μέθοδος αυτήδημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους.Ταυτόχρονα, στην Α′Καρδιολογική Κλινική έχει γίνει η πρώτη πειραματική εφαρμογήσε πειραματικά μοντέλα για τη φαρμακευτική κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσηςτων νεφρών, κατά την οποία χρησιμοποιείται μια ειδική τεχνική για την τοπικήεναπόθεση vincristine στις νεφρικές αρτηρίες. Παράλληλα πειραματικά δεδομέναστην Α’ Καρδιολογική Κλινική έδειξαν ότι η μηχανική απονεύρωση του συμπαθητικούσυστήματος των νεφρών με την χρήση απλού μπαλονιού είναι εφικτή και οδηγεί στηνμείωση της αρτηριακής πίεσης. Ενώ, επίσης, πρώιμα αποτελέσματα από την χρήσητης μηχανικής απονεύρωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες δείχνουν ότι η μέθοδος αυτήοδηγεί στην απονεύρωση του συμπαθητικού συστήματος της καρδιάς, ανοίγονταςπιθανώς δρόμους για θεραπεία πολλών παθήσεων.

Ο κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, παρουσίασε επίσης τιςτελευταίες εξελίξεις στον τομέα της στεφανιαίας νόσου, τόσο στην διάγνωση όσοκαι στη θεραπεία. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, παρουσιάστηκαν ταπλεονεκτήματα της κερκιδικής προσπέλασης κατά τη διενέργεια στεφανιογραφίας, ηοποία φαίνεται να είναι το μέλλον στην επεμβατική αντιμετώπιση στα οξέαστεφανιαία σύνδρομα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από την υποανάλυση τηςμελέτης RIVAL στους ασθενείς με STEMI. Σ’ αυτούς τους ασθενείς η κερκιδικήπροσπέλαση συνοδεύτηκε από μείωση κατά 2.2% των θανάτων/εμφραγμάτων ήεγκεφαλικών και κατά 1,9% της ολικής θνητότητας σε σύγκριση με την μηριαίαπροσπέλαση.


Αναφέρθηκε επίσης στα κύρια σημεία της μελέτης FREEDOM, ηοποία έδειξε ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και πολυαγγειακή στεφανιαίανόσο που αντιμετωπίζονται με αορτοστεφανιαία παράκαμψη παρουσιάζουν σημαντικάχαμηλότερη επίπτωση θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο, μη θανατηφόρου εμφράγματος ήεγκεφαλικού σε σύγκριση με τους διαβητικούς που υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική.