ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ
Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει τον εγκέφαλό μας από τη συρρίκνωση και συνακόλουθα από την άνοια, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology».

Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει τον εγκέφαλό μας από τη συρρίκνωση και συνακόλουθα από την άνοια, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology».

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Εσωτερικής Ιατρικής δρα Τζέιμς Ποτάλα, μέτρησαν δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα EPA και DHA, στο αίμα 1.111 εθελοντών και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.

Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα, όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους είχαν τον μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου και τον μεγαλύτερο ιππόκαμπο, το τμήμα που σχετίζεται με τις αναμνήσεις.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα βασικό είδος λίπους, που υπάρχει κυρίως στα ιχθυέλαια, αλλά και στη σάρκα ψαριών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μεγαλύτερος όγκος εγκεφάλου στους εθελοντές, αντιστοιχεί σε κέρδος έως και 2 ετών καλής εγκεφαλικής λειτουργίας.

Οκτώ χρόνια αργότερα, όταν οι εθελοντές είχαν μέση ηλικία τα 78 χρόνια, οι ερευνητές επανέλαβαν τις μετρήσεις.

Όσοι εθελοντές είχαν τα υψηλότερα επίπεδα EPA και DHA είχαν κατά 0,7% μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου και κατά 2,7% μεγαλύτερο ιππόκαμπο, σε σύγκριση με όσες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα των δύο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα αποθέματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό επιβραδύνουν κατά 1 έως 2 χρόνια την απώλεια νοητικών λειτουργιών που συνοδεύει την ηλικιακή ατροφία του εγκεφάλου», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης.


 

BEST OF NETWORK

PlusQueen