ΥΓΕΙΑ

Το τζελ που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Ευοίωνα νέα για το μέτωπο της καρδιάς έρχονται από τηνΙατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ν. Καρολίνα στις ΗΠΑ.

Το τζελ που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Ευοίωνα νέα για το μέτωπο της καρδιάς έρχονται από τηνΙατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ν. Καρολίνα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Σχολής, η νέα μέθοδος πουανέπτυξαν, φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της καρδιακήςπροσβολής με ένα απλό… τζελ.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα τζελ πουπεριέχει υαλουρονικό οξύ και ενισχύει τη λειτουργία της αριστερής κοιλίας τηςκαρδιάς, η οποία γίνεται πιο αδύναμη όταν παρουσιάζεται καρδιακό επεισόδιο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η νέα μέθοδος η οποία δημοσιεύεταιήδη στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, έχει δοκιμαστείμόνο σε ενήλικους χοίρους, επειδή η καρδιά τους μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση της έχει επιτυχίακαι εκτιμάται ότι θα είναι εξίσου αποτελεσματική και ασφαλής και στον άνθρωπο.

Όπως εξηγεί στην επιστημονική έκθεση ο Δρ Francis Spinale, ηαριστερή κοιλία είναι η μία από τις τέσσερις κοιλότητες από τις οποίεςαποτελείται η καρδιά και παρέχει αίμα με οξυγόνο σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Όταν παρουσιάζονται αλλαγές στο σχήμα της σημαίνει ότιυπάρχει πρόβλημα γι' αυτό και ανήκουν στα βασικά στοιχεία που εξετάζουν οιγιατροί στους ασθενείς όταν υφίστανται καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τον Δρ.Spinale, «το στρες που προκαλείται από το καρδιακό επεισόδιο ενισχύει τη δράσητων προβληματικών ενζύμων που καταστρέφουν τον ιστό, ενώ παράλληλα μπλοκάρει τηδραστηριότητα των ενζύμων που βοηθούν τον οργανισμό».

Έτσι, η αριστερή κοιλία φουσκώνει και αλλάζει σχήμα, μεαποτέλεσμα να μεταβάλλεται σοβαρά η δομή της και η καρδιά να χάνει τηνικανότητά της να στέλνει στο σώμα το αίμα που χρειάζεται.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε αυτά ακριβώς τα στοιχεία καικατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τζελ που τους βοήθησε να φέρουν την ισορροπίαανάμεσα στους δύο παραπάνω τύπους ενζύμων, ώστε στην περίπτωση καρδιακούεπεισοδίου να αποτρέπονται οι μεταβολές στο σχήμα της αριστερής κοιλίας.