ΥΓΕΙΑ

Οι φυσιολογικές τιμές σιδήρου και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την αναιμία

Συνολικά 17 διαφορετικές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν αναιμία,ωστόσο η κυριότερη αιτία της παγκοσμίως είναι η έλλειψη σιδήρου, όπως δημοσιεύεταισε μία πρόσφατη έκθεση της επιθεώρησης «Blood».
Οι φυσιολογικές τιμές σιδήρου και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την αναιμία

Συνολικά 17 διαφορετικές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν αναιμία,ωστόσο η κυριότερη αιτία της παγκοσμίως είναι η έλλειψη σιδήρου, όπως δημοσιεύεταισε μία πρόσφατη έκθεση της επιθεώρησης «Blood».

O σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή τηςαιμοσφαιρίνης, της κύριας πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούνστο αίμα και η οποία δεσμεύει οξυγόνο κατά τη δίοδο των ερυθρών αιμοσφαιρίωναπό τις αρτηρίες των πνευμόνων για να το απελευθερώσει στους ιστούς τουσώματος. Παράλληλα, είναι απαραίτητος για τη σύνθεση DNA σε όλα τα κύτταρα τουσώματος, αφού η έλλειψή του αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό τους.

Με ποιες εξετάσεις ανιχνεύεται η αναιμία;

- Γενική αίματος

- Μορφολογική εξέταση των στοιχείων του αίματος (πλακάκιγενικής αίματος)

- Μέτρηση σιδήρου και φερριτίνης

- Λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση προς αναγνώριση πιθανώναιτίων σιδηροπενικής αναιμίας.

- Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης. Γίνεται για να αποκλειστεί ήνα επιβεβαιωθεί το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας, που φέρει το 10% τουελληνικού πληθυσμού. Όσοι φέρουν το στίγμα εμφανίζουν αναιμία και χαμηλό μέσοόγκο ερυθρών (MCV). Αν αυτά συνυπάρχουν με έλλειψη σιδήρου, μπορεί να θεωρηθείότι οφείλονται στην σιδηροπενία και να μην γίνει αντιληπτό το στίγμα.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Σίδηρος

Άνδρες = 55-160 μg/dl

Γυναίκες = 45-155 μg/dl

Παιδιά = 45-120 μg/dl


Φερριτίνη

Άνδρες: 28-365 μg/L

Γυναίκες: 5-96 μg/L

Γυναίκες: 5-275 μg/L (μετά την εμμηνόπαυση)

Παιδιά: 5-140 μg/L

Αιμοσφαιρίνη

Άνδρες: Πάνω από 14 g/dl

Γυναίκες: Πάνω από 12 g/dl


Τι μπορεί να προκαλέσει η χρόνια σιδηροπενική αναιμία;

- Καρδιολογικά προβλήματα (αρρυθμία, διόγκωση της καρδιάς,καρδιακή ανεπάρκεια)

- Προβλήματα στην εγκυμοσύνη (σχετίζεται με πρόωρο τοκετό,γέννηση λιποβαρούς μωρού, αυξημένη θνησιμότητα μητέρας και βρέφους)

- Αναπτυξιακά προβλήματα (σωματικά και νοητικά, στα νήπιακαι στα παιδιά)

- Επιρρέπεια στις λοιμώξεις

Τι να τρώω για να αναπληρώσω το σίδηρο;

Ζωικής προελεύσεως τρόφιμα: Συκώτι (των πουλερικών και τομοσχαρίσιο), αρνίσια σπλήνα, μοσχαρίσια μπριζόλα, μπούτι από κοτόπουλο,όστρακα, χτένια, σουπιές, χταπόδι, ξιφίας, τόνος, σολομός, αυγά

Φυτικά τρόφιμα: Φακές, ρεβίθια, αγκινάρες, πιπεριές,σουσάμι, σπανάκι, βρώμη, πράσα, ξηροί καρποί (κάσιους, φιστίκια, αμύγδαλα,καρύδια).

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

- Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο θα πρέπει να καταναλώνονται σεσυνδυασμό με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς ενισχύει τηναπορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό

- Δεν θα πρέπει αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, μετρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, καθώς αυτό εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.