ΥΓΕΙΑ

Τα 6 σημάδια ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι αυτή που βοηθάει τον οργανισμό μας να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο. Χωρίς την συγκεκριμένη βιταμίνη οστά μπορεί να χάσουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου
Τα 6 σημάδια ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι αυτή που βοηθάει τον οργανισμό μας να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο. Χωρίς την συγκεκριμένη βιταμίνη οστά μπορεί να χάσουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και να γίνουν πιο εύθραυστα.

Οι βασικές πηγές βιταμίνης D είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η διατροφή και τα τυχόν συμπληρώματα διατροφής που χρειάζονται ορισμένα άτομα με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης.

Πότε όμως μπορείτε να ξέρετε αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D; Δείτε τα ανησυχητικά σημάδια για να μάθετε και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.

Πόνοι στην πλάτη

Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη βιταμίνης D αισθάνονται αυξημένο πόνο στα κόκαλα και τους μυς, ενώ και οι αρθρώσεις τους είναι πιο άκαμπτες όταν ξυπνούν το πρωί.

Αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά

Η βιταμίνη D βελτιώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό σας, η οποία είναι ένα βασικός νευροδιαβιβαστής. Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη χειμερινή περίοδο είχαν καλύτερη ψυχική διάθεση.

Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση σωματικού λίπους επηρεάζει τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη D διαλύεται από το λίπος, το οποίο σημαίνει ότι όσο περισσότερο λίπος έχει ο οργανισμός σας, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D διασπώνται.

Το δέρμα σας είναι σκούρο

Το χρώμα του δέρματός σας είναι ένα φυσικό αντηλιακό. Αν έχετε σκούρο τόνο δέρματος, τότε είναι πιθανόν να έχετε χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας. Κάποιος με σκούρο δέρμα χρειάζεται ακόμα και 10 φορές μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο για να παράξει το σώμα του την ίδια ποσότητα βιταμίνης D με κάποιον που έχει ανοιχτό τόνο δέρματος.

Ιδρώνετε πολύ στο κεφάλι

Είναι ένα από τα πιο τυπικά σημάδια έλλειψης βιταμίνης D

Έχετε προβλήματα στο εντερικό σας σύστημα

Άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο Crohn, από ασθένειες στην κοιλιά ή στο έντερο, είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη βιταμίνης D, επειδή οι ασθένειες στο γαστρεντερικό σύστημα επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά το λίπος.

Διαβάστε επίσης:

Έξι σοβαρές ασθένειες που σας απειλούν εδώ και τώρα!

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του προστάτη