ΥΓΕΙΑ

Η άγνωστη παρενέργεια της πρόωρης εμμηνόπαυσης

Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας νοητικής εξασθένησης μιας γυναίκας αργότερα στη ζωή της, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Σε σύγκριση με εκείνες που η εμμηνόπαυση ήρθε μετά την ηλικία των 50 ετών
Η άγνωστη παρενέργεια της πρόωρης εμμηνόπαυσης

Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας νοητικής εξασθένησης μιας γυναίκας αργότερα στη ζωή της, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Σε σύγκριση με εκείνες που η εμμηνόπαυση ήρθε μετά την ηλικία των 50 ετών, οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να σημειώσουν άσχημα αποτελέσματα σε προφορικά και οπτικά τεστ μνήμης. Είχαν επίσης 35% υψηλότερο κίνδυνο μείωσης της ψυχοκινητικής ταχύτητας (συντονισμός μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών που ευθύνονται για την κίνηση) και της συνολικής νοητικής λειτουργίας.

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία περίπου 50 ετών, αλλά μπορεί να ξεκινήσει μεταξύ του 41ου και 45ου έτους (πρώιμη εμμηνόπαυση) ή και σε ηλικία 40 ετών (πρόωρη εμμηνόπαυση). Πρώιμη και πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να προκύψουν φυσικώς ή να προκληθούν από χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών.

Από περισσότερες από 4.800 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, σχεδόν το 8% είχε πρόωρη εμμηνόπαυση. Όλες οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε τεστ πνευματικών δεξιοτήτων κατά την έναρξη της μελέτης και επανέλαβαν τα τεστ μετά από πάροδο δύο, τεσσάρων και επτά χρόνων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology”, δεν διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ της πρόωρης εμμηνόπαυσης και του αυξημένου κινδύνου άνοιας.

Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι η ορμονική θεραπεία την εποχή της πρόωρης εμμηνόπαυσης μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην οπτική μνήμη, αλλά και να αυξήσει ταυτόχρονα τον κίνδυνο προβλημάτων στην ομιλία.

“Αυτή η έρευνα έρχεται να προστεθεί στην υφιστάμενη βάση στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία των γυναικών αργότερα στη ζωή τους”, υποστήριξε ο Pierre Martin Hirsch, εκ των επικεφαλής της BJOG στην έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Ένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης για το οποίο δεν μιλάει κανείς

Εμμηνόπαυση: Πώς θα γλιτώσετε τα επιπλέον κιλά

Πρόωρη εμμηνόπαυση και ορμονική θεραπεία: Τι πρέπει να ξέρετε

Έρευνα: Το γάλα χαμηλών λιπαρών καθυστερεί την εμμηνόπαυση