ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η επέμβαση για απώλεια βάρους να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου;

Η χειρουργική επέμβαση για απώλειας βάρους μπορεί να κάνει περισσότερα από το να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και να βελτιώσει την ικανότητα αντιμετώπισης του διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκους ασθενείς: Μια νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες των παχύσαρκων ατόμων για την ανάπτυξη καρκίνου.

Μπορεί η επέμβαση για απώλεια βάρους να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου;

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας επιστημόνων από το νοσοκομείο Sao Lucas στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Obesity Surgery.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα στοιχεία από 13 επιμέρους έρευνες σε συνολικό δείγμα 13.000 ατόμων σχετικά την εμφάνιση καρκίνου μετά την χειρουργική επέμβαση απώλειας σωματικού βάρους.

Διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σε ένα τέτοιο άτομο (παχύσαρκος που έκανε επέμβαση απώλειας βάρους) είναι ίδια με εκείνη των ατόμων με φυσιολογικό βάρος που ποτέ δεν έχουν κάνει τέτοιου είδους επέμβαση. Αντίθετα, οι παχύσαρκοι άνθρωποι που επίσης δεν έχουν υποβληθεί σε παρόμοια επέμβαση, παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου.

Η έρευνα εξέτασε περιπτώσεις μέχρι και 23 χρόνια μετά από μια επέμβαση απώλειας σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι "λογικά" από τη στιγμή που ο καρκίνος και η παχυσαρκία έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι συνδέονται. Μάλιστα επισημαίνουν ότι αυτή η σύνδεση είναι πιο πιθανή στις περιπτώσεις καρκίνου του στήθους σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καρκίνου του ορθού και του παχέος εντέρου, καρκίνου του οισοφάγου, καρκίνου των νεφρών, του παγκρέατος και του ενδομητρίου.

Από την άλλη πλευρά, εμπειρογνώμονες σε θέματα καρκίνου από την Αμερικανική Ένωση Καρκίνου, οι οποίοι εξέτασαν τα ευρήματα της έρευνας, δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένοι ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα επίπεδα εκείνου του φυσιολογικού βάρους ατόμων. Αλλά συμφώνησαν ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Ο ρόλος του κόκκινου κρέατος στον καρκίνο του μαστού

Ανακάλυψαν το φάρμακο που καταπολεμά όλες τις μορφές καρκίνου;

Η θετική (!) επίπτωση της χοληστερόλης στην καταπολέμηση του καρκίνου

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο στο κεφάλι