ΥΓΕΙΑ

Τι προκαλεί ο υπερβολικός ύπνος στον εγκέφαλο

Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί κάποιες φορές να ξεκουράζει, όταν όμως είναι καθημερινό φαινόμενο, ειδικά στη μέση ηλικία, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα!

Τι προκαλεί ο υπερβολικός ύπνος στον εγκέφαλο

Αν κάποιος στη μέση και την τρίτη ηλικία, κοιμάται πάνω από 8 ώρες, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στη νοητική λειτουργία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 9.000 εθελοντές, διαπιστώνοντας πως στις ηλικίες 50 - 64 ετών όσοι κοιμόντουσαν επί περισσότερο από 8 ώρες κάθε βράδυ είχαν εξίσου κακές επιδόσεις σε τεστ μνήμης και λήψης αποφάσεων με εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι.

Στις ηλικίες 65 έως 89 ετών, μόνο ο πολύς ύπνος συσχετίσθηκε με εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών, αναφέρεται στην επιθεώρηση «PLoS One».

«Ο ύπνος έχει καθοριστική σημασία για την υγεία και την νοητική ευεξία», είπε. «Όταν είναι επαρκής και όχι ακραίος στην μέση και τρίτη ηλικία, μπορεί να καθυστερεί την προοδευτική εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών που παρατηρείται με την ηλικία ή να επιβραδύνει την ταχεία εκφύλισή τους που οδηγεί στην άνοια», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φραντσέσκο Καπούτσιο, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής & Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ.

Αν και είναι σαφές ότι η έλλειψη ύπνου επιβαρύνει τις νοητικές λειτουργίες επειδή δεν ξεκουράζεται επαρκώς ο εγκέφαλος, οι ερευνητές δεν ξέρουν πως ακριβώς τις πλήττει ο υπερβολικά πολύς ύπνος.

Πιθανόν ο πολύς ύπνος να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά, που πλήττουν και τον εγκέφαλο.

Βέβαια, ο πολύς ύπνος αποτελεί και ένδειξη ανεργίας, μοναχικής ζωής ή/και κατάθλιψης, αφού είναι δύσκολο για τον μέσο 50άρη ή 60άρη εργαζόμενοι οικογενειάρχη να έχει τόσο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του ώστε να μπορεί να κοιμάται εννιά ή δέκα ώρες την ημέρα.