ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί στην άνοια

Η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί στην άνοια

Τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης D παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που διήρκεσε 6 χρόνια και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση "Neurology".

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.650 ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν είχαν κανένα σύμπτωμα άνοιας, ή ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει άμεση σύνδεση της βιταμίνης D με τα συμπτώματα άνοιας, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πιο μεγάλη και εμπεριστατωμένη που έχει γίνει ποτέ.

Η βασική πηγή βιταμίνης D είναι η διατροφή, και κυρίως τα λιπαρά ψάρια, τα συμπληρώματα διατροφής και η ευεργετική επίδραση του ήλιου στην επιδερμίδα -πάντα σε ελεγχόμενες περιόδους έκθεσης σε αυτόν.

Ωστόσο, το δέρμα των μεγαλύτερων ηλικίας ανθρώπων είναι λιγότερο ικανό να μετατρέψει το ηλιακό φως σε βιταμίνη D, γεγονός που τους κάνει να έχουν έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό τους και άρα πιο πιθανό να χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης D.

Επικεφαλής της διεθνούς ομάδας ερευνητών ήταν ο δρ David Llewellyn της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Exeter.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους 1.169 συμμετέχοντες (εκ των συνολικά 1.650) που είχαν καλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους, μόλις ο 1 στους 10 ανέπτυξε άνοια. Την ίδια στιγμή από τους 70 που βρέθηκε αρχικά να έχουν σημαντική έλλειψη βιταμίνης D, ο 1 στους 5 εκδήλωσε άνοια κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ο δρ Llewellyn επισήμανε, ωστόσο, ότι ακόμα δεν είναι βέβαιο το γιατί η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει σε τόσο μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο άνοιας και ότι περαιτέρω έρευνα απαιτείται επί του θέματος.

Διαβάστε επίσης:

Αν έχετε πίεση σε αυτή την ηλικία τότε κινδυνεύετε από άνοια

Νέα έρευνα συνδέει την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους με το Αλτσχάιμερ

Ο πολύτιμος διατροφικός σύμμαχος στην μάχη με το Αλτσχάιμερ