ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Νέα ταχεία εξέταση ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου από την Roche

Νέα ταχεία εξέταση ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου από την Roche

Μία νέα εξέταση ανίχνευσης στρεπτόκοκκου A προυσιάζει η Roche. Πρόκειται για την εξέταση cobas Strep A, η οποία είναι η πρώτη μοριακή παρακλίνια εξέταση που μπορεί να δώσει αποτελέσματα μέσα σε 15 λεπτά γι αυτή την κοινή λοίμωξη.

Ειδικότερα, η Roche ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε έγκριση κατηγορίας 510(k) στην εξέταση cobas® Strep A για την ανίχνευση βακτηριακού DNA από στρεπτόκοκκο ομάδας A (Strep A) σε υλικό φαρυγγικού επιχρίσματος. Η εξέταση cobas Strep A εκτελείται στο σύστημα cobas Liat, ένα παρακλίνιο σύστημα μοριακής διαγνωστικής . Η εξέταση cobas Strep A παρέχει αποτέλεσμα μέσα σε μόλις 15 λεπτά, προσφέρει εξαιρετική ευαισθησία και βοηθά τους επαγγελματίες της υγείας να πάρουν άμεσες και τεκμηριωμένες θεραπευτικές αποφάσεις.

Οι στρεπτόκοκκοι ομάδας Α προκαλούν στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και ορισμένες λοιμώξεις του δέρματος, οστρακιά και σύνδρομο τοξικής καταπληξίας. Περίπου 37% των περιστατικών στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας σε παιδιά και 5-15% των περιστατικών σε ενήλικες προκαλούνται από στρεπτόκοκκους ομάδας Α, με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες μεταξύ 5 και 15 ετών.

Ο Roland Diggelmann, COO της Roche Diagnostics, αναφέρει ότι «Η εξέταση cobas Strep A είναι εύχρηστη και προσφέρει ορθά αποτελέσματα ώστε να υποστηρίζονται θεραπευτικές αποφάσεις μέσα σε 15 μόλις λεπτά, πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι με τις σημερινές τεχνολογίες. Επιπλέον, αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους όπως η καλλιέργεια, με την οποία οι ασθενείς περιμένουν μέχρι και 2 ημέρες μέχρι να πάρουν το αποτέλεσμα, και η ταχεία εξέταση ανίχνευσης αντιγόνου, για την οποία απαιτείται και πάλι επιβεβαίωση με καλλιέργεια λόγω της χαμηλής ευαισθησίας της».

Η νέα εξέταση cobas Strep A προστίθεται στη διαρκώς αυξανόμενη σειρά εξετάσεων που έχουν σχεδιαστεί για χρήση με το σύστημα cobas Liat και που επιτρέπουν στους επαγγελματίες του κλάδου της υγείας να εκτελέσουν μοριακές αναλύσεις PCR σε διάφορες συνθήκες και εκτός εργαστηρίου, με μεγάλη ταχύτητα, ακρίβεια, αξιοπιστία και ελάχιστη εκπαίδευση. Τόσο ο αναλυτής, όσο και οι δύο πρώτες αναλύσεις (cobas Influenza A/B και cobas Strep A), φέρουν σήμανση CE και έχουν εγκριθεί από τον FDA. Η Roche έχει προγραμματίσει την κυκλοφορία του συστήματος και των αναλύσεων εντός του τρέχοντος έτους για τις ΗΠΑ και εντός του 3ου τριμήνου 2015 για την Ευρώπη
Σχετικά με την εξέταση cobas Strep A

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), η εξέταση cobas Strep A μπορεί να ανιχνεύσει DNA στρεπτόκοκκου ομάδας Α σε υλικό φαρυγγικού επιχρίσματος μέσα σε 15 λεπτά με το σύστημα cobas Liat. Η εξέταση cobas Strep A φέρει σήμανση CE και έχει εγκριθεί από τον FDA.

Σχετικά με το σύστημα cobas Liat*

Το σύστημα cobas Liat της Roche είναι ένα συμπαγές, γρήγορο και εύχρηστο σύστημα μοριακής διαγνωστικής σχεδιασμένο για την άμεση πραγματοποίηση εξετάσεων σε ιατρεία, φαρμακεία και νοσοκομειακά εργαστήρια. Το σύστημα περιλαμβάνει τον αναλυτή cobas® Liat και μια διαρκώς επεκτεινόμενη σειρά αναλύσεων, όπως οι cobas Influenza A/B και cobas Strep A.

* Το σύστημα cobas Liat δεν έχει λάβει επί του παρόντος εξαίρεση κατά CLIA στις ΗΠΑ.

Σχετικά με τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α

Ο Streptococcus pyogenes (στρεπτόκοκκος ομάδας A) είναι ένα πανταχού παρόν παθογόνο που προκαλεί μια μεγάλη ποικιλία λοιμώξεων στον άνθρωπο, όπως φαρυγγίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, λεμφαδενίτιδα, πυόδερμα, ενδοκαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα, σηψαιμία, αμυγδαλίτιδα, λεύκη και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι στρεπτόκοκκοι ομάδας Α μπορούν να προκαλέσουν δύο μη διαπυητικές επιπλοκές (οξύ ρευματικό πυρετό και μεταστρεπτοκοκκική οξεία σπειραματονεφρίτιδα) ενίοτε με σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις πάνω στην υγεία και την ευεξία των ασθενών. Η ορθή διάγνωση μιας οξείας λοίμωξης είναι αναγκαία για τη σωστή αντιμετώπισή της με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορούν να οδηγήσουν σε άλλες σοβαρές ή και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις όπως ρευματικό πυρετό, οστρακιά, περιαμυγδαλικό απόστημα, νεκρωτική περιτονιίτιδα και στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας.

Διαβάστε ακόμη:

Καθημερινά αντικείμενα στα οποία "κρύβεται" ο στρεπτόκοκκος

Αριστ. Γύπαρης: Η Roche απαντά στις προκλήσεις με επένδυση στην καινοτομία

Roche Hellas: Το δυναμικό της ενισχύεται με 10 νέους πτυχιούχους