ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Δείτε αν κινδυνεύετε από καρδιακή ανακοπή

Δείτε αν κινδυνεύετε από καρδιακή ανακοπή

Νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση BMJ καταδεικνύει ότι υπάρχει ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιακή ανακοπή που αρκετοί από εμάς παραβλέπουν.

Μάλιστα, οι ερευνητές προτείνουν έναν απλό δείκτη που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε ώστε να αξιολογήσουμε αν κινδυνεύουμε.

Η αναλογία μέσης-γοφών είναι ενδεικτική του κινδύνου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η περίμετρος της μέσης αναλογικά με την περίμετρο των γοφών, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Η υποομάδα συμμετεχόντων που παρουσίαζε την υψηλότερη αναλογία μέσης-γοφών σε σύγκριση με το υπόλοιπο δείγμα φάνηκε να αντιμετωπίζει διπλάσιο κίνδυνο ανακοπής.

«Η κοιλιακή παχυσαρκία, όπως μετράται με βάση την αναλογία μέσης-γοφών, αποδεικνύεται πως σχετίζεται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου», γράφουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακοπή διαφέρει από το έμφραγμα, αν και είναι πιθανό να μην υπάρξουν προειδοποιητικά σημάδια σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.

Σχετικό άρθρο: Ανακοπή καρδιάς vs. Έμφραγμα (γράφημα)

Η ανακοπή οφείλεται σε ξαφνική και απροσδόκητη παύση της καρδιακής λειτουργίας, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ροή αίματος σε ολόκληρο το σώμα, άρα και στον εγκέφαλο. Η γενικευμένη παχυσαρκία έχει συνδεθεί άμεσα με τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, στο πλαίσιο της νέας μελέτης όμως οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν η κοιλιακή παχυσαρκία συγκεκριμένα αποτελεί ακόμη πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Άλλωστε, το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά είναι πιθανό να φράξει τους κενούς χώρους ανάμεσα στα όργανα της ευρύτερης κοιλιακής χώρας κι έτσι μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την υγεία της καρδιάς μας.

Από τους τρεις υπό μελέτη δείκτες παχυσαρκίας –Δείκτη Μάζας Σώματος, περίμετρο μέσης και αναλογία μέσης-γοφών– η αναλογία μέσης-γοφών φάνηκε να συσχετίζεται πιο άμεσα με τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής. Μάλιστα, ο τρίτος δείκτης φάνηκε να μην επηρεάζεται από άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η προϋπάρχουσα στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης και η υπέρταση.

Διαβάστε επίσης:

Η ιδανική περίμετρος της μέσης ανάλογα με το ύψος (πίνακας)
Μάθετε πόσο θα ζήσετε ανάλογα με την περίμετρο της μέσης σας

BEST OF NETWORK

Καταστήματα: Η πρεμιέρα της αγοράς με δύο… click – Τα μέτρα, το sms και το όριο για νέο lockdown

Εστίαση: Πότε ανοίγουν εστιατόρια και μπαρ – Η ημερομηνία - «κλειδί»

Σοφία Μπεκατώρου: Ξέσπασε ο πρώην σύζυγός της στον αέρα – Δεν γνώριζε τίποτα (video)

Κακοκαιρία Λέανδρος: Παγωνιά! Πού έδειξε -17 το θερμόμετρο - Πού θα χιονίσει σήμερα

Επίθεση στο Μετρό: Η φωτογραφία που «έκαψε» τους ανήλικους και το προφίλ του ειδικού φρουρού

Κορονοϊός: Οι περιοχές που ξεπερνούν το μέσο όρο κρουσμάτων και η «επικίνδυνη» Δυτική Αττική

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Αυτοί ήταν οι όροι για να δώσουμε «ΟΚ» στο άνοιγμα της αγοράς

Δημήτρης Μπέλλος: Η απάντησή του μετά τις αποκαλύψεις του Διονύση για σεξ στο MasterChef

Η φόνισσα του κρεοπώλη της Κυψέλης - Ήταν κοντή και δεν την ήθελε!

Απίστευτο σημείωμα σε κοπέλα που έκανε θορύβου στην ερωτική πράξη (pic)

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Εξωγήινος του Ρόσγουελ: Κάτι παραπάνω από ένας απλός μύθος! - Αυτή είναι η διασημότερη ιστορία UFO