ΥΓΕΙΑ

Ψάρι και αλλεργικό έκζεμα: Τι ισχύει τελικά

Πολλοί γονείς αποκλείουν το ψάρι από τη διατροφή των παιδιών τους κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία θεωρώντας ότι έτσι θα τα προστατεύσουν από τις αλλεργίες.

Ψάρι και αλλεργικό έκζεμα: Τι ισχύει τελικά

Το έκζεμα αποτελεί μια διαταραχή που οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση του δέρματος και εκδηλώνεται με κνησμό και φλεγμονή. Πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση που προσβάλλει τα παιδιά -και κυρίως τα βρέφη- σε ποσοστό 10-15%, αλλά και τους ενήλικες. Συχνά εμφανίζεται σε ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στις αλλεργίες. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που εκδηλώνουν έκζεμα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις δυτικές χώρες, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες σχετίζεται σε μεγάλο ποσοστό με τη διατροφή.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ψαριού μέχρι την ηλικία των εννέα μηνών ενδεχομένως να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης εκζέματος στα παιδιά.

psari

Στη μελέτη Σουηδών επιστημόνων συμμετείχαν παιδιά τα οποία λάμβαναν μέρος σε άλλη έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη και αφορούσε την πορεία υγείας 17.000 βρεφών που γεννήθηκαν το 2003 στη δυτική Σουηδία. Οι ερευνητές ζήτησαν από 5.000 οικογένειες να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν στη διατροφή και το περιβάλλον των παιδιών όταν αυτά βρίσκονταν στην ηλικία των έξι και των δώδεκα μηνών. Επίσης, καταγράφηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που μαρτυρούσαν την ύπαρξη εκζέματος.

Όπως έδειξε η ανάλυση των δεδομένων, το 13% των οικογενειών ανέφερε ότι το παιδί τους είχε εκδηλώσει έκζεμα στην ηλικία των έξι μηνών ενώ το 20% δήλωσε ότι η πάθηση εμφανίστηκε στο παιδί τους μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα γονίδια φάνηκε να παίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση εκζέματος, καθώς τα παιδιά που είχαν αδέλφια ή μητέρα με έκζεμα εμφάνιζαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν την πάθηση τους 12 πρώτους μήνες της ζωής τους. Ο θηλασμός, η ηλικία στην οποία τα παιδιά ξεκίνησαν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και η ύπαρξη κατοικίδιου ζώου δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος.

Ένα ακόμη στοιχείο που διαπιστώθηκε αφορούσε στη διατροφή και ειδικότερα στην κατανάλωση ψαριού πριν την ηλικία των εννέα μηνών, η οποία φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εκζέματος κατά 25%. «Το γεγονός ότι τα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει τα αποτελέσματα τη μελέτης», ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι δεν διαπιστώθηκαν διαφορές μεταξύ των παιδιών που κατανάλωναν λευκό ψάρι και εκείνων που έτρωγαν άλλους τύπους ψαριού που είναι πλουσιότερα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Η σχέση μεταξύ διατροφής και εκζέματος είναι περίπλοκη, επισημαίνουν οι ειδικοί. Το έκζεμα, και ιδιαίτερα το σοβαρής μορφής έκζεμα, σχετίζεται με την ύπαρξη τροφικής αλλεργίας. Κατά συνέπεια, οι γονείς παιδιών που έχουν έκζεμα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό πριν αποφασίσουν να εισάγουν στη διατροφή των παιδιών τους τροφές που προκαλούν αλλεργία, όπως το αγελαδινό γάλα, τα φιστίκια ή ακόμη και το ψάρι.

Διαβάστε επίσης:

Αλλεργίες: 4 μύθοι που πρέπει να καταρρίψετε

Αλλεργικό σοκ: Ποια τα συμπτώματα – Τι πρέπει να κάνετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ