ΥΓΕΙΑ

Το αγαπημένο λαχανικό που ρίχνει τη χοληστερίνη

Είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό, το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι και αποτελεί το συνοδευτικό σχεδόν κάθε ελληνικού γεύματος, ειδικά το καλοκαίρι.

Το αγαπημένο λαχανικό που ρίχνει τη χοληστερίνη

Είναι δημοφιλές για την υψηλή περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο, μια ουσία που θωρακίζει το ανοσοποιητικό και επιτρέπει στο σώμα να αναπτύξει αντιοξειδωτική δραστηριότητα εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Πρόκειται για την ντομάτα, η οποία σύμφωνα με νεώτερα ερευνητικά δεδομένα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη ρύθμιση της χοληστερίνης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, οι μαγειρεμένες ντομάτες μπορούν να προσφέρουν τα ίδια οφέλη με τις στατίνες που δίδονται στους ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη ή υπέρταση. Μόλις μια μικρή ποσότητα από πάστα ντομάτας ή λίγος χυμός κάθε μέρα, θα μπορούσε να είναι αρκετή για να βοηθήσει πολλούς ασθενείς.

Το μυστικό βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα της ένωσης λυκοπένιου, η οποία δίνει στις ώριμες ντομάτες το έντονο ζωηρό κόκκινο χρώμα τους.

Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό, είναι απαραίτητο για τη διατήρηση μιας καλής υγείας, δεδομένου ότι βοηθά στη μείωση του κινδύνου του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με δοκιμές που έγιναν αποδείχθηκε πως, η ψημένη ντομάτα μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει περισσότερο λυκοπένιο από ότι τα ακατέργαστα φρούτα. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να παρέχει μια φυσική άμυνα ενάντια στα αυξημένα επίπεδα της λεγόμενης "κακής χοληστερόλης".

Το αποτέλεσμα είναι συγκρίσιμο με μικρές δόσεις στατινών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τέτοιων περιπτώσεων.

Η βρώση μιας και μόνο ντομάτας την ημέρα, δεν θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα, αλλά η κατανάλωση πάστας ντομάτας μέσα στο φαγητό –που είναι πιο πλούσια σε λυκοπένιο- μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη –μείωση της "κακής" χοληστερόλης μέχρι και 10%!

Το συστατικό βρίσκεται επίσης και στο καρπούζι, την παπάγια, το ροζ γκρέιπφρουτ και τα βερίκοκα, αλλά σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Διαβάστε επίσης:
Χοληστερίνη: Οι 5 οικογένειες τροφών που την μειώνουν
Χοληστερίνη: 4 τροφές-παγίδες