ΥΓΕΙΑ

Έρευνα-σοκ: Ανεργία και κρίση θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ – Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΕΤΑΜΕΝΗ ΣΤΟΝ «ΚΑΙΑΔΑ» ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Έρευνα-σοκ: Ανεργία και κρίση θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις σοβαρότατες επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην υγεία των Ελλήνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, τουλάχιστον ένας στους τρεις πολίτες (28,5%) αξιολογεί την κατάσταση της υγείας του ως μέτρια ή κακή, εξαιτίας της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης που ταλανίζει τη ζωή του.

Και αυτό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου: η ίδια επιστημονική μελέτη προβλέπει μια ζοφερή κατάσταση για τη ζωή των Ελλήνων από εδώ και στο εξής, με τους ερευνητές να προειδοποιούν ότι μέχρι το 2030 το 18,6% του πληθυσμού της χώρας θα εμφανίσει καρδιαγγειακά νοσήματα (εμφράγματα, στεφανιαίες νόσους κλπ.), ενώ το 15,4% θα βρεθεί αντιμέτωπο με εγκεφαλικά επεισόδια.

Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ) που οργάνωσε και υλοποίησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη, σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.

Κρίση και Μνημόνια σκοτώνουν μέρα με τη μέρα τους Έλληνες

Όπως προκύπτει, εξάλλου από την Ε.ΜΕ.ΝΟ, η κρίση και η συνακόλουθη εφαρμογή των Μνημονίων στην ελληνική οικονομία έχει υποβαθμίσει δραματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Ενδεικτικά, σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της έρευνας, περισσότεροι από ένας στους πέντε Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με κυριότερο φραγμό το οικονομικό κόστος.

Μάλιστα, περίπου το 10% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστοι ενώ ένα επιπλέον 3% δεν έχει βιβλιάριο υγείας σε ισχύ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας, το 2015, μολονότι παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στις υπηρεσίας υγείας του δημόσιου τομέα, εντούτοις διαπιστώνεται μικρή ικανοποίηση από τους χρήστες των υπηρεσιών αφού μέτρια/κακή/πολύ κακή ικανοποίηση δήλωσε περίπου το 42%. Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσοστό (22%) δήλωσε ότι είχε πρόβλημα στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα παροχής υγείας με κύριο αναφερόμενο φραγμό το οικονομικό κόστος.

Άγχος και κατάθλιψη οι μεγαλύτεροι εχθροί των πολιτών

Εκείνο το δεδομένο, όμως, που προβληματίζει τους Έλληνες ερευνητές είναι τα ποσοστά των ατόμων που εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές (24%) ή κατάθλιψη (16%) εξαιτίας της ανεργίας. Μάλιστα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η τελευταία συνδέεται επιδρά άμεσα και καταλυτικά στον ψυχισμό των ανθρώπων, που καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και μάλιστα με όλο και λιγότερα εφόδια.

Με βάση τα αποτελέσματα της Ε.ΜΕ.ΝΟ., η οικονομική κρίση και η ανεργία σχετίζονται με αύξηση των εμφραγμάτων με τη συχνότητα της στεφανιαία νόσος να αγγίζει το 4,6% και των εγκεφαλικών το 1,9%. Επιπλέον, η στεφανιαία νόσος ήταν 2 φορές συχνότερη στους άνδρες (6,3%) απ’ ότι στις γυναίκες (3,1%).

Ωστόσο, η ανεργία και η κρίση επηρεάζουν και το σωματικό βάρος. Ποσοστό 45% των ανδρών και 30% των γυναικών ήταν υπέρβαροι και 31% των ανδρών και 34% των γυναικών παχύσαρκοι. Στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, 51% των ανδρών και 31% των γυναικών ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ποσοστό 39% των ανδρών και 33% των γυναικών είχαν υπέρταση. Σημειώνεται ότι το 40% των υπερτασικών ήταν αδιάγνωστοι, 15% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 27% έπαιρναν θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και μόνο 18% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.

Εξάλλου, το 12,5% των ανδρών και το 10% των γυναικών είχαν διαβήτη (11% στο σύνολο). Από τους διαβητικούς, 14% ήταν αδιάγνωστοι, 4% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 41% έπαιρνε θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και 41% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.

Επιπλέον, το 37% των ανδρών και το 34% των γυναικών είχαν αυξημένη χοληστερίνη (35% συνολικά) ενώ πάνω από τα 2/3 ατόμων ηλικίας κάτω από 50 ετών με αυξημένη χοληστερίνη είναι αδιάγνωστοι.

Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα το 38% του γενικού ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας είναι ενεργοί καπνιστές και 16% πρώην καπνιστές.

Η μέση ηλικία έναρξης καπνίσματος είναι τα 18,9 έτη. Σημαντική διαφορά παρατηρείται μεταξύ των ηλικιακών ομάδων με τους νεότερους να αρχίζουν το κάπνισμα σε μικρότερες ηλικίες. Οι άνδρες, τα άτομα ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, άτομα μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όσοι καταναλώνουν αλκοόλ και οι άνεργοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καπνιστές.

Η ταυτότητα της έρευνας

Στην μελέτη συμμετείχαν 5.000 άτομα που επιλέχθηκαν τυχαία από τον πληθυσμό της Ελλάδας με βάση την απογραφή του 2011.

Σε κάθε συμμετέχοντα πραγματοποιήθηκε ατομική συνέντευξη, έγιναν μετρήσεις βάρους, ύψους, περιφέρειας μέσης και βραχίονα, αρτηριακής πίεσης και σπιρομέτρηση ενώ, κατόπιν συγκατάθεσης, ελήφθη δείγμα αίματος για μέτρηση χοληστερίνης, γλυκόζης και, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (δείκτης για διαβήτη).

Πηγή:newsbomb