ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Οι πιθανοί κίνδυνοι για άντρες και γυναίκες (γράφημα)

Πριν από μερικές ημέρες, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσε νέες, επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ γυναικών, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την υπερβολική κατανάλωση.

Αλκοόλ: Οι πιθανοί κίνδυνοι για άντρες και γυναίκες (γράφημα)

Αρκετοί ήταν αυτοί –ειδικοί και μη– που έσπευσαν να επισημάνουν ότι η κίνηση του CDC ήταν σεξιστική και πως αδίκως ρίχνει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη γυναίκα όσον αφορά, για παράδειγμα, τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ή μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Παράλληλα, αρκετοί υπογράμμισαν ότι οι επιπτώσεις του αλκοόλ είναι εξίσου σοβαρές για άντρες και γυναίκες.

Το γράφημα του CDC παρουσιάζει αρχικά –και εύλογα– τις σοβαρές επιπλοκές που προκύπτουν όταν καταναλώνει μια γυναίκα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές είναι: η αποβολή, η θνησιγένεια (γέννηση νεκρού), ο πρόωρος τοκετός, ο εμβρυϊκός αλκοολισμός και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

alcohol inforg women

Στη συνέχεια, ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ από οποιαδήποτε γυναίκα παρουσιάζεται ως «παράγοντας κινδύνου» για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στην εμπλοκή του αντρικού φύλου. Παρά το γεγονός ότι οι προθέσεις του CDC ήταν μάλλον αγαθές, η κίνηση αυτή δεν αντιμετωπίστηκε και πολύ ευνοϊκά από το ευρύ κοινό.

Ως «απάντηση» στις κατευθυντήριες του CDC, ο Αμερικανός γραφίστας Chris Giganti σχεδίασε ένα αντίστοιχο γράφημα που παρουσιάζει τους πιθανούς κινδύνους από το αλκοόλ για τους άντρες. Παράλληλα, το γράφημα καταδεικνύει ότι άντρες και γυναίκες μοιράζονται εξίσου την ευθύνη μιας εγκυμοσύνης ή μιας λοίμωξης από ΣΜΝ.

alcohol infog men

Βέβαια, η προσέγγιση του Giganti χαρακτηρίζεται από μια γερή δόση χιούμορ, υπερτονίζοντας την άστοχη τοποθέτηση του CDC.

Πηγή: Mail Online, CDC

Δείτε κι αυτό:

ΗΠΑ: 64χρονη μετατράπηκε σε... Κουασιμόδο από την κατάχρηση αλκοόλ (pic)

Κοκκινίζετε μετά την κατανάλωση αλκοόλ; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Γιατί μας «καίει» το αλκοόλ; (βίντεο)