ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος και καρδιαγγειακού θανάτου

Η γρίπη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα πρόκλησης εμφράγματος μυοκαρδίου και πιθανόν και καρδιαγγειακού θανάτου.

Γρίπη: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος και καρδιαγγειακού θανάτου

Αυτό προκύπτει από στοιχεία πολλών μελετών παρατήρησης σε διάφορες συνθήκες και με την χρήση πολλών μεθόδων.

Σύμφωνα με συστηματική ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Lancet Infectious Diseases, ποσοστό 30% έως 50% των θανάτων κατά τα ξεσπάσματα γρίπης μπορεί να αποδοθεί σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα διαπιστώθηκε ότι το RNA της γρίπης έχει εντοπιστεί σε αθηρωματικές πλάκες και ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης τύπου Α έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί διάβρωση των φλεγμονωδών κυττάρων στις πλάκες, συσσώρευση αιμοπεταλίων και θρόμβωση.

Η ανασκόπηση συμπεριέλαβε 42 δημοσιευμένα άρθρα του διαστήματος 1932-2008.

bigstock Heart Attack 55772402

Ο ρόλος του αντιγριπικού εμβολιασμού

Κατά πόσο ο αντιγριπικός εμβολιασμός προστατεύει κατά των παραπάνω καρδιαγγειακών επεισοδίων δεν είναι ξεκάθαρο. Εκ των δύο τυχαιοποιημένων μελετών που εξέταζαν το θέμα, στην μια προέκυπτε όφελος, ενώ στην άλλη τα αποτελέσματα δεν ήταν καταληκτικά. Από μια συνολική εκτίμηση από μοντέλο τυχαιοποιημένων επιδράσεων, ο εμβολιασμός σχετιζόταν με 49% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Παρόλα αυτά οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα πρέπει να ενθαρρύνεται, ειδικά σε άτομα που υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, μεταξύ των οποίων συχνά παρατηρείται υπό-εμβολιασμός.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η παραπάνω μελέτη δεν εστίασε στον ιό H1N1 που προκαλεί την νέα γρίπη, αλλά σε εποχικές γρίπες της περιόδου 1932-2008.

Διαβάστε επίσης:

Οστεοαρθρίτιδα: Πότε χτυπάει «καμπανάκι» για καρδιαγγειακά

Κίνδυνος καρδιοπάθειας: Γιατί ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πριν την εμμηνόπαυση

Πότε οι αδύνατοι κινδυνεύουν από την καρδιά τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ