ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα: Δείτε ποιες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσετε ανάλογα με τα κιλά σας

Ένα νέο δείκτη πρόγνωσης για την έκβαση της υγείας μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου εντόπισαν Αμερικανοί ερευνητές.

Έμφραγμα: Δείτε ποιες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσετε ανάλογα με τα κιλά σας

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS Medicine, η οποία επιβεβαιώνει παλαιότερα αντίστοιχα ευρήματα, ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τις πιθανότητες θανάτου μετά από έμφραγμα.

bigstock Facilities with the image of t 15570953

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 57.600 ανθρώπους βάρους κατώτερου του κανονικού έως φυσιολογικού, δηλαδή με Δείκτη Μάζας Σώματος έως 24,9. Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν υπέρβαροι και παχύσαρκοι, δηλαδή όσοι είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος 25 και άνω.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι τα λιποβαρή άτομα (ΔΜΣ 18,5 και κάτω) διατρέχουν 13% μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε διάστημα ενός μήνα μετά από οξύ έμφραγμα, σε σύγκριση με άτομα κανονικού βάρους που υπέστησαν το ίδιο καρδιακό επεισόδιο.

Ωστόσο, αξιοσημείωτο ήταν το εύρημα ότι τα άτομα με πολύ χαμηλό βάρος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου (26%) ακόμη και 17 χρόνια μετά το έμφραγμα.

Όταν δε συνυπάρχουν και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. καρκίνος ή βλάβη ήπατος) που προκαλούν καχεξία, ο κίνδυνος θανάτου σε διάστημα 17 ετών μετά από έμφραγμα φάνηκε να είναι μεγαλύτερος κατά 21% στην περίπτωση των υπερβολικά αδύνατων ατόμων.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Δείτε αν κινδυνεύετε από καρδιοπάθεια ανάλογα με τη περίμετρο του λαιμού σας

Έμφραγμα: Τα δύο βασικά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες

Πέντε σημάδια ότι η καρδιά σας δεν «δουλεύει» αποδοτικά

Δείκτης Μάζας Σώματος: Τι είναι και πώς τον υπολογίζουμε