ΥΓΕΙΑ

Δυσπεψία και καούρες: Απαλλαγείτε φυσικά με αυτά τα ροφήματα

Τα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη γεύματα τις ημέρες του Πάσχα είναι πιθανό να ενοχλήσουν το στομάχι σας, προκαλώντας πόνους, δυσπεψία και καούρες.

Δυσπεψία και καούρες: Απαλλαγείτε φυσικά με αυτά τα ροφήματα

Ειδικά μετά από μια περίοδο νηστείας, που το στομάχι έχει προσαρμοστεί σε πιο ήπια διατροφή, αν το παραφορτώσετε απότομα, κινδυνεύετε να νιώσετε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Δυσπεψία

Νιώθετε πόνο και δυσφορία στο πάνω μέρος της κοιλιάς, φούσκωμα, ανορεξία, ναυτία, «βαρύ» στομάχι μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά και ζάχαρη.

Τι να κάνετε

-Μασήστε μαστίχα, προκειμένου να προκαλέσετε έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της πέψης και συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και του τυμπανισμού.

-Φτιάξτε αφέψημα με μέντα, η οποία χαλαρώνει τους μυς του εντέρου και αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας από τον τυμπανισμό και τις καούρες. Ρίξτε 1 κουταλάκι ξηρή μέντα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 10΄ και πιείτε το μετά το φαγητό.

-Μη καταναλώνετε σόδες, ελπίζοντας ότι θα χωνέψετε. Η σόδα προκαλεί αραίωση των γαστρικών υγρών, καθυστερώντας την πέψη. Επιπλέον, συμβάλλει στη δημιουργία αλκαλικού περιβάλλοντος στο στομάχι, δυσχεραίνοντας την πέψη, για την οποία απαιτείται όξινο περιβάλλον.

bigstock Stomach Pain 30800312

Καούρες

Νιώθετε το στομάχι σας να «παίρνει φωτιά» όταν καταναλώνετε τηγανητά, κοκκινιστά, πίτες και αλκοόλ, ενώ συχνά υποφέρετε από δυσπεψία. Μπορεί να πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τι να κάνετε

-Πάρτε ένα αντιόξινο που περιορίζει τη δράση των οξέων του στομάχου και ανακουφίζει από τις καούρες.

-Φτιάξτε ένα αφέψημα δυόσμου που δρα χαλαρωτικά και απομακρύνει το αίσθημα καύσου. Bράστε 2-4 κουταλάκια σε 1 λίτρο νερό και πίνετε 2-3 ποτήρια την ημέρα πριν από το φαγητό.

Διαβάστε επίσης:

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει

Καφές με άδειο στομάχι: Γιατί πρέπει να τον αποφεύγετε

Ποια φάρμακα δεν πρέπει να παίρνετε με άδειο στομάχι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ