ΥΓΕΙΑ

Αφεψήματα βοτάνων: Οι πιθανοί κίνδυνοι για τα δόντια σας

Τα αφεψήματα βοτάνων όπως το χαμομήλι, το τσάι, το τήλιο κλπ. συμβάλλουν στη γενική υγεία, ενδέχεται όμως να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των δοντιών σας.

Αφεψήματα βοτάνων: Οι πιθανοί κίνδυνοι για τα δόντια σας

Ομάδα Βρετανών ερευνητών από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, επισημαίνει ότι τα εν λόγω ροφήματα διαβρώνουν την αδαμαντίνη, δηλαδή τη φυσική προστατευτική επίστρωση των δοντιών.

Μερικά, μάλιστα, από αυτά, είναι πολύ πιο βλαβερά και από το χυμό πορτοκαλιού, η οξύτητα του οποίου είναι γνωστό ότι καταστρέφει το οδοντικό σμάλτο.

Οι ερευνητές καταμέτρησαν την οξύτητα μιας μεγάλης γκάμας αφεψημάτων από βότανα και ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα διέφεραν σημαντικά από ρόφημα σε ρόφημα.

bigstock Teeth 5105409

Σε πολλές περιπτώσεις, διαπιστώθηκε επίσης ότι η οξύτητα του τσαγιού από βότανα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του χυμού πορτοκαλιού, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να συστήσουν την αποφυγή κατανάλωσης του αφεψήματος από όσους έχουν οδοντικά προβλήματα ή ακολουθούν σχετική θεραπεία.

Οι ισχυρισμοί των Βρετανών ερευνητών δέχτηκαν τον αντίλογο όσων υποστηρίζουν ότι η ευεργετική δράση των βοτάνων είναι γνωστή και η όποια οξύτητά τους εξουδετερώνεται από το σάλιο του στόματος.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα

Ποια συμπτώματα στα δόντια φανερώνουν διατροφική διαταραχή

Πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από περιοδοντίτιδα