ΥΓΕΙΑ

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Η διατροφή που σας προστατεύει!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) αποτελεί την τρίτη κυριότερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως, μετά τον καταρράκτη και το γλαύκωμα, ενώ αποτελεί την κυριότερη αιτία τύφλωσης στις εκβιομηχανισμένες χώρες. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωσή της είναι η προχωρημένη ηλικία. Άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου είναι η κληρονομικότητα, το ανοιχτό χρώμα των ματιών, η υπέρταση, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και η κακή διατροφή.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Η διατροφή που σας προστατεύει!

Στον τελευταίο αυτό παράγοντα κινδύνου εστίασαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία, καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με τη συμβολή της σωστής διατροφής στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσίασαν οι ερευνητές στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου του Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, μια διατροφή κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης έως και κατά ένα τρίτο. Από το δείγμα των 883 ατόμων (ηλικίας 55 ετών και άνω) που εξέτασαν οι ερευνητές, όσοι ακολουθούσαν πιστά τις επιταγές της υγιεινής διατροφής εκδήλωσαν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε ποσοστό 39%, έναντι ποσοστού 50% που καταγράφηκε σε όσους δεν έτρωγαν βάσει αυτού του προτύπου. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες μεταφράζεται σε 35% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης για όσους υιοθετούν τη μεσογειακή διατροφή.

bigstock Mediterranean Cuisine 1865733

Αναλύοντας περαιτέρω τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμβολή των φρούτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των ματιών. Συγκεκριμένα, όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 150 γραμμάρια φρούτα την ημέρα είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα στοιχεία αποκάλυψαν επίσης ότι προστατευτική είναι και η δράση της καφεΐνης. Από τα άτομα που λάμβαναν καθημερινά ποσότητα καφεΐνης 78 mg (ισοδυναμεί με ένα εσπρεσάκι), ποσοστό 45,1% εκδήλωσαν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ ποσοστό 54,4% όχι.

«Η έρευνα αυτή ενισχύει τη θεωρία ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα ωφελεί σημαντικά την υγεία και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ρουφίνο Σίλβα.

Πέρα από την καλύτερη υγεία των ματιών, να σημειωθεί ότι η μεσογειακή διατροφή αποδεδειγμένα συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου, στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης αλλά και στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και σε μείωση των επιπέδων φλεγμονής στο σώμα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς βλέπει κάποιος με καταρράκτη, γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας (GIFs)

Μεσογειακή διατροφή: Η πυραμίδα των τροφών που περιλαμβάνει (γράφημα)

Μεσογειακή διατροφή για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο