ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Χοληστερίνη: Με ποια άσκηση θα τη ρίξετε και σε πόσο διάστημα

Χοληστερίνη: Με ποια άσκηση θα τη ρίξετε και σε πόσο διάστημα

Η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο των τιμών της.

Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο τη μυϊκή δύναμη χαρίζοντας ένα καλλίγραμμο σώμα, αλλά βοηθά σημαντικά και στη μείωση της χοληστερόλης.

Οι επιστήμονες θέλησαν να ελέγξουν την επίδραση της άσκησης για 12 εβδομάδες σε άτομα με χοληστερόλη άνω των 200 mg/dl και δείκτη μάζας σώματος 25-30. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες με την πρώτη ομάδα να κάνει προπόνηση δύναμης και να λαμβάνει εικονικό σκεύασμα (placebo), τη δεύτερη να κάνει προπόνηση και να λαμβάνει συμπληρώματα πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης (από σόγια) και την τρίτη να κάνει ασκήσεις λαμβάνοντας συμπληρώματα πρωτεϊνών ζωϊκής προέλευσης (από γάλα).

bigstock fitness sport bodybuilding a 91308269

Έπειτα από προπόνηση δύναμης 12 εβδομάδων, η οποία έγινε υπό την επίβλεψη γυμναστή, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν από τους επιστήμονες ως προς την επίδραση της άσκησης στον οργανισμό τους.

Προπονητές και συμμετέχοντες δεν γνώριζαν ποιο από τα τρία σκευάσματα (εικονικό, συμπλήρωμα πρωτεϊνών σόγιας, συμπλήρωμα πρωτεϊνών από ορό γάλακτος) έπαιρναν οι εθελοντές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα έρευνας, όλες οι ομάδες είχαν σημαντική αύξηση της μυϊκής τους δύναμης, κατά μέσο όρο 47%. Επίσης, και στις τρεις ομάδες καταγράφηκε σημαντική αύξηση της άλιπης μάζας των μυών κατά 2,6%. Επιπροσθέτως, το ποσοστό λίπους του σώματος και η σχέση περιμέτρου κοιλιάς/περιμέτρου γοφών, παρουσίασαν σημαντική μείωση της τάξης του 8% και 2%, αντίστοιχα, και στις τρεις ομάδες. Στα πολύ σημαντικά ωστόσο, καταγράφηκε η μείωση της χοληστερόλης και στις τρεις ομάδες χωρίς αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ τους, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχει σημασία τι συμπληρώματα λάμβανε ο κάθε ένας αλλά ότι όλοι οι συμμετέχοντες ασκούνταν.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, ένα πρόγραμμα άσκησης μυϊκής δύναμης δεν βελτιώνει μόνο τη σωματική δύναμη αλλά μειώνει σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα και μάλιστα σε υπέρβαρους ανθρώπους. Αντίθετα, η χορήγηση σκευασμάτων οποιασδήποτε μορφής δεν προσέφερε οφέλη στους συμμετέχοντες.

 

Διαβάστε επίσης:

Κάθε πότε πρέπει να κάνετε εξετάσεις για χοληστερίνη

BEST OF NETWORK

Από τον Κασόγκι… στον Καραϊβάζ - Δημοσιογράφοι που πλήρωσαν τα ρεπορτάζ με τη ζωή τους

Lockdown: Κορονοπάρτι με DJ και εκατοντάδες άτομα στην Κυψέλη

Κορονοϊός - Βασιλακόπουλος: Να επιτραπούν οι μετακινήσεις για το Πάσχα - Ανοίξτε την εστίαση

Φρεγάτες: Δυνατό «μπάσιμο» των Ολλανδών – Οι SIGMA 11515 και το δέλεαρ της ενδιάμεσης λύσης

Τι ώρα κλέινουν σήμερα Σάββατο (17/04) σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα

Τραγωδία στη Γαύδο: Ο οδηγός είχε παρόμοια τραύματα με την άτυχη Κορίνα

Πρίγκιπας Φίλιππος: Το τελευταίο αντίο! Η ζωή του με μια ματιά -Δείτε το Ιnfographic του Νewsbomb.gr

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Βίντεο ντοκουμέντο - Έτσι έκλεβαν καταλύτες από τζιπ στα νότια προάστια

Αεροπορία Στρατού: Οι «άγγελοι» των αιθέρων – Οι αφανείς ήρωες που σώζουν ζωές σε όλη την Ελλάδα

Lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα σε όλη τη χώρα - Τι να προσέξετε

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Για πόσο ακόμα θα μένει κρυφός από το κοινό ο τάφος της Αμφίπολης;

Οδοιπορικό Newsbomb.gr: Πώς είναι σήμερα σπίτια που γυρίστηκαν ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου