ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία στην Εμμηνόπαυση: Για ποια μορφή καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο

«Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αποτελεί ενοχοποιητικό παράγοντα για ένα πλήθος από απλές έως ιδιαίτερα σύνθετες και επικίνδυνες για την υγεία ασθένειες. Οι μελέτες για τον καρκίνο του μαστού έχουν δείξει οτι η αυξημένη εναπόθεση λίπους «συνδέεται» και με τον αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου αυτής».

Παχυσαρκία στην Εμμηνόπαυση: Για ποια μορφή καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο

Αυτό αναφέρει η Χειρουργός Μαστού Δρ Βάνια Σταφυλά, MD, PhD, FEBS, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχος European Boards of Surgery (Breast), κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχει το αυξημένο σωματικό βάρος, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. «Σ’ αυτήν την περίπτωση», λέει, «ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, οπότε η γυναίκα καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες παίρνει ευκολότερα βάρος, το οποίο και είναι γνωστό ότι χάνει πολύ πιο δύσκολα».

Η σωστή διατροφή και η άσκηση στην εμμηνόπαυση, αποτελεί κατά την κ.Σταφυλά «μονόδρομο», προκειμένου οι γυναίκες να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος και συνεπώς να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, επειδή όπως τονίζει «το περιττό λίπος είναι πηγή παραγωγής οιστρογόνων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες φυσιολογικά θα πρέπει να έχουν χαμηλά επίπεδα των ορμονών αυτών, λόγω της παύσης λειτουργίας των ωοθηκών»

Πέραν της άσκησης και της σωστής διατροφής η χειρουργός μαστού συστήνει στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση να περιορίσουν παράλληλα τη χρήση αλκοόλ και τσιγάρου, γιατί σύμφωνα με μελέτες, αυτοί οι δύο παράγοντες θεωρούνται επιβαρυντικοί για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε ακόμη:

Περιττά κιλά: Δείτε πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Εμμηνόπαυση πριν τα 40: Ο σοβαρός κίνδυνος που εγκυμονεί

Μήπως για να αδυνατίσετε πρέπει να τρώτε περισσότερο;