ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Απαλλαγείτε από τους μυϊκούς πόνους στην καθημερινότητά σας

Απαλλαγείτε από τους μυϊκούς πόνους στην καθημερινότητά σας

Η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη από δραστηριότητες όπου τρέχουμε να προλάβουμε τα πάντα. Η έντονη δραστηριότητα μπορεί να έχει και επιπτώσεις στο σώμα μας όπως είναι ο μυϊκός πόνος.

Ιδιαίτερα τώρα στην εορταστική περίοδο, πολλοί είναι αυτοί που επιδίδονται στα σπορ του χειμώνα. Το σκι στο βουνό είναι ένα αγαπητό άθλημα κατά το οποίο όμως αν κάποιος δεν προσέξει μπορεί να καταπονηθεί. Η έντονη άσκηση, η λάθος στάση του σώματος ή ακόμη και μια απότομη κίνηση αρκούν για να αυξήσουν τη μυϊκή ένταση και τελικά να προκαλέσουν πόνο.

Πιάσιμο στον αυχένα, δυσκαμψία στη μέση, κράμπες στα πόδια, πόνος στην κίνηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος τείνει να αφορά συγκεκριμένους μυς και ξεκινά στη διάρκεια ή αμέσως μετά τη δραστηριότητα. Συνήθως είναι προφανής η δραστηριότητα που προκαλεί τον πόνο.

bigstock Austria Skiing 147317648

Μερικές συμβουλές για να ανακουφιστείτε από τον πόνο:

- Διακόψτε τη δραστηριότητα. Αποφύγετε να κάνετε κάποιες δραστηριότητες όσο διαρκεί ο μυϊκός πόνος. Η συνέχισή τους μπορεί να επιφέρει καταπόνηση.

- Χρησιμοποιείστε μια αναλγητική κρέμα, με θερμαντική δράση, που θα ελαττώσει την ενόχληση και θα σας χαλαρώσει, μέσω της υπεραιμίας που προκαλεί. Χάρη στα δραστικά συστατικά της, προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον μυϊκό πόνο, όπως πόνους της πλάτης, πίασιμο της μέσης και της πλάτης, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, στραβολαίμιασμα, πόνους στους μυς από υπερβολική κούραση ή άσκηση.

- Κάντε μασάζ. Κάντε αργές, απαλές διατάσεις στην καταπονημένη περιοχή για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

- Πιείτε νερό. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 75% νερό, με τους μυς να «κρατούν» το 80% αυτού του ποσοστού. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, ότι για να μειώσετε τις πιθανότητες να νιώσετε μυϊκό πόνο, χρειάζεται να είστε σωστά ενυδατωμένοι.

- Χρησιμοποιείστε αιθέρια έλαια. Αιθέρια έλαια όπως ο ευκάλυπτος, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο έχουν θερμαντικές ιδιότητες και ανακουφίζουν από τους μυϊκούς πόνους.

Απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας σε περίπτωση που νιώσετε κάτι από τα παρακάτω:

- Έχετε έντονη δυσκαμψία
- Ο πόνος είναι ισχυρός και παραμένει για αρκετές ημέρες
- Υπάρχει αδυναμία κίνησης στο μέρος που νιώθετε το πόνο
- Έχετε δύσπνοια

Ο γιατρός ή φαρμακοποιός σας είναι τα άτομα που πρέπει να απευθυνθείτε σε κάθε περίπτωση. Θα σας καθοδηγήσουν και θα σας συμβουλέψουν κατάλληλα.

Δρ. Ντούσιας Αριστείδης – Χειρούργος Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Διαβάστε ακόμη:

«Κόμπος» στον αυχένα: Πώς θα τον λύσετε σε 1 λεπτό!

 

Πες μου πού πονάς, να σου πω σε ποια στάση πρέπει να κοιμηθείς

Οι ιδανικές διατάσεις για τον πόνο στον αυχένα (εικόνες)