ΥΓΕΙΑ

Παιδιά και υψηλή χοληστερόλη: Ποια κινδυνεύουν περισσότερο & πώς θα τα προστατέψετε

Η πρόληψη για τις καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούνται από την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα πρέπει να αρχίζει από τα πρώτα παιδικά χρόνια.

Παιδιά και υψηλή χοληστερόλη: Ποια κινδυνεύουν περισσότερο & πώς θα τα προστατέψετε

Οι αθηρωματικές πλάκες και η αρτηριοσκλήρυνση, που δημιουργούνται λόγω ψηλής χοληστερόλης στο αίμα, αρχίζουν να σχηματίζονται από πολύ νωρίς στην παιδική ηλικία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ηλικίας από 3 έως 4 ετών που έχουν υψηλή χοληστερόλη αίματος, θα συνεχίσουν να έχουν υψηλή χοληστερόλη και 5 χρόνια αργότερα.

Αν όμως τα παιδιά αυτά ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρές ουσίες, πετυχαίνουν να χαμηλώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους.

Στα παιδιά, μια ολική χοληστερόλη άνω των 170 mg/dl θεωρείται υψηλή.

bigstock Little girl munching on a carr 24954971

Ποια παιδιά πρέπει να ελέγχονται

- Τα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό (όχι μόνο γονείς, αλλά και θείο ή θεία, παππού ή γιαγιά) καρδιοπάθειας σε νεαρή ηλικία. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι η καρδιακή προσβολή ή άλλη καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ξαφνικός θάνατος πριν από την ηλικία των 55.

- Παιδιά των οποίων ο ένας γονιός έχει χοληστερόλη πάνω από 240.

- Παιδιά που πάσχουν από διαβήτη, παχυσαρκία ή υπέρταση.

Πώς θα προστατεύσετε το παιδί

- Με τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους της ηλικίας τους, τα παιδιά θα πρέπει σταδιακά να ακολουθούν μια διατροφή με λιγότερα λιπαρά.

- Αποφεύγετε να δίνετε στο παιδί τηγανητά.

- Προσπαθήστε να τρώει περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αποφεύγετε τα έτοιμα σνακ, όπως τσιπς, σοκολάτες, παγωτά.

- Μη χρησιμοποιείτε βούτυρο, μαργαρίνη ή άλλο ζωικό λίπος στο μαγείρεμα. Προτιμήστε μόνο το ελαιόλαδο.

- Ενθαρρύνετε το παιδί να παίζει εκτός σπιτιού και να αθλείται τακτικά, ακολουθώντας μια δραστηριότητα που έχει επιλέξει το ίδιο, ώστε να το κάνει με όρεξη και να μην το εγκαταλείψει.

Διαβάστε επίσης:

Μέτρηση χοληστερόλης: Επιτρέπεται να φάω πριν την εξέταση;