ΥΓΕΙΑ

Αντιοξειδωτικά: Ποια μας ωφελούν και ποια μας βλάπτουν

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τα αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και συντελούν σε καρδιακά νοσήματα, καρκίνο και άλλες παθήσεις.

Αντιοξειδωτικά: Ποια μας ωφελούν και ποια μας βλάπτουν

Μελέτη Δανών επιστημόνων έδειξε ωστόσο ότι τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα αντιοξειδωτικών ουσιών δεν ζουν περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους, ενώ κάποια ενδέχεται και να μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.

Οι δανοί ερευνητές επανεξέτασαν τη σχετική βιβλιογραφία και συνέκριναν τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ ατόμων που έπαιρναν τουλάχιστον ένα από πέντε διαφορετικά αντιοξειδωτικά συμπληρώματα (β-καροτένη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και σελήνιο) με άτομα που έπαιρναν εικονικό σκεύασμα ή τίποτα απολύτως.

Οι 78 έρευνες είχαν δημοσιευθεί σε διάρκεια 35 χρόνων και συνολικά είχαν συμπεριλάβει 300.000 ενήλικες, κατά μέσο όρο 63 ετών, πολλοί εκ των οποίων είχαν πάρει αντιοξειδωτικά για τουλάχιστον τρία χρόνια.

bigstock Antioxidants Nutrition Health 118916066

Το 73% των συμμετεχόντων θεωρούνταν υγιείς, ενώ το 27% είχε σταθερή χρόνια νόσο, περιλαμβανομένων των καρδιακών προβλημάτων, του διαβήτη, της νόσου Αλτσχάιμερ ή νοσήματα σχετικά με τα γηρατειά.

Όταν οι επιστήμονες εστίασαν σε 56 μελέτες, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν 4% υψηλότερος στα άτομα που είχαν πάρει συμπληρώματα αντιοξειδωτικών σε μια δεδομένη περίοδο χρόνου, συγκριτικά με όσους είχαν πάρει εικονικό συμπλήρωμα. Το συμπέρασμα ίσχυε είτε οι λήπτες των συμπληρωμάτων ήταν υγιείς ή ασθενείς.

Και όταν εξέτασαν τα συμπληρώματα που είχε πάρει ο κάθε συμμετέχων διαπίστωσαν ότι η β-καροτένη, η βιταμίνη Ε και οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α όταν λαμβάνονταν μεμονωμένα συντελούσαν σε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Η βιταμίνη C και το σελήνιο δεν είχαν κάποια επίπτωση στη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές προτείνουν τρεις πιθανές εξηγήσεις για το αποτέλεσμα. Ίσως τα αποτελέσματα των μελετών που είχαν γίνει σε δοκιμαστικούς σωλήνες ή πειραματόζωα να μην αφορούν τους ανθρώπους. Επίσης τα αντιοξειδωτικά σε μορφή συμπληρώματος ενδεχομένως να μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, αλλά αυτό να οδηγεί και σε άλλα προβλήματα υγείας. Τέλος, τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθούν το σώμα να γλιτώσει από τις ελεύθερες ρίζες με τρόπο που δεν επιτρέπει στον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τους φυσικούς μηχανισμούς τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ένα υγιές άτομο δεν έχει λόγο να παίρνει συμπληρώματα αντιοξειδωτικών όταν κάνει ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση & διαβήτης: Οι 3 κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές για πρόληψη