ΥΓΕΙΑ

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν το χόμπι που κρατά τον εγκέφαλο νέο!

Το διάβασμα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, τα σταυρόλεξα και οι χειροτεχνίες είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που «γυμνάζουν» τον εγκέφαλο ώστε να αντιστέκεται στη διαδικασία της γήρανσης και να παραμένει προστατευμένος, στον βαθμό του δυνατού, από εκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν το χόμπι που κρατά τον εγκέφαλο νέο!

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, υπάρχει ένας ακόμη τρόπος να κρατήσετε νέο τον εγκέφαλό σας και μάλιστα είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικός!

bigstock Glowing Light Bulb with the gl 115085612

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Frontiers in Aging Neuroscience, ο χορός είναι το χόμπι που συνδέεται με μικρότερο ρυθμό γήρανσης της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, του τμήματος του κεντρικού νευρικού συστήματος που εμπλέκεται στη διαδικασία της μάθησης και στην επικοινωνία των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.

bigstock fitness sport dance and life 136451516

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Aga Burzynska, η λευκή ουσία αποδυναμώνεται όσο περνούν τα χρόνια και αυτό οδηγεί σταδιακά σε «κενά» στην επικοινωνία των επιμέρους περιοχών του εγκεφάλου. Αυτή η προοδευτική εκφυλιστική διαδικασία οδηγεί σε μειούμενη αδυναμία αποτελεσματικής και αποδοτικής εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων και εργασιών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέθεσαν σε 174 υγιή άτομα ηλικίας 60 έως 79 ετών να συμμετάσχουν σε μια δραστηριότητα τρεις φορές την εβδομάδα για διάστημα έξι μηνών. Οι δραστηριότητες που επιλέχθηκαν ήταν οι εξής: αεροβικό περπάτημα, αεροβικό περπάτημα σε συνδυασμό με συμπλήρωμα διατροφής, μαθήματα χορού και πρόγραμμα διατάσεων και ασκήσεων ισορροπίας (ομάδα ελέγχου). Η λευκή ουσία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων μετρήθηκε πριν και μετά την έναρξη του προγράμματος δραστηριοτήτων.

«Τα ευρήματά μας» αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές «δείχνουν ότι ο συνδυασμός σωματικής, γνωστικής και κοινωνικής δραστηριότητας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του χορού, βοηθά να διατηρηθεί ή να βελτιωθεί η λευκή ουσία». Επίσης, συμπληρώνουν, ένας πιο σωματικά δραστήριος και ενεργός τρόπος ζωής γενικώς συνδέεται με μικρότερο ρυθμό αποδυνάμωσης της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

Όπως δηλώνει η Burzynska, ο χορός είναι μια δραστηριότητα πολύ πιο ευχάριστη από άλλες, όπως το γυμναστήριο, επομένως είναι πιο εύκολο να κινητοποιηθεί κάποιος, ασχέτως της ηλικίας του, να συμμετάσχει σε αυτήν και να μην την παρατήσει μετά από λίγο –όπως συμβαίνει συνήθως με άλλες, πιο συμβατικές, μορφές άσκησης.

Δείτε κι αυτό:

Χρησιμοποιείτε GPS; Δείτε ποια η επίδρασή του στον εγκέφαλό σας

Το συστατικό που «βάζει φρένο» στη γήρανση του εγκεφάλου – Πού θα το βρείτε

Πόσο πρέπει να γυμνάζεστε για να βελτιώσετε τη μνήμη σας