ΥΓΕΙΑ

Πόνος στη μέση: 5 περιπτώσεις που δεν πρέπει να τον αγνοήσετε

Αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας καθισμένοι σε μια καρέκλα ή συνηθίζετε να τρώτε το μεσημεριανό σας σκυμμένοι πάνω από το πιάτο σας πιθανότατα σας ταλαιπωρεί κατά καιρούς ο πόνος στη μέση.

Πόνος στη μέση: 5 περιπτώσεις που δεν πρέπει να τον αγνοήσετε

Λίγη παραπάνω ξεκούραση μέσα στο Σαββατοκύριακο ή ένα παυσίπονο μερικές φορές αρκούν για να υποχωρήσει ο πόνος και να εκτελέσετε χωρίς κανένα πρόβλημα τις καθημερινές σας υποχρεώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις όμως ο πόνος επιμένει και μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος.

Δείτε 5 περιπτώσεις που ο πόνος στη μέση μπορεί να αποτελεί «καμπανάκι» για σοβαρό πρόβλημα.

1. Όταν συνδυάζεται με πόνο στο πόδι

Ο πόνος που ξεκινά από τη μέση και «ακτινοβολεί» στον γλουτό, τον μηρό, τη γάμπα έως και το πέλμα υποδεικνύει συχνά ερεθισμό κάποιου νεύρου. Ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει από μόνος του, ωστόσο ο ερεθισμός του νεύρου είναι πιθανό να οδηγήσει σε μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία, επομένως συνιστάται η άμεση αντιμετώπισή του. Ο ερεθισμός του νεύρου αντιμετωπίζεται με διάφορες μη επεμβατικές τεχνικές, όπως οι μαλάξεις, η φυσικοθεραπεία, οι διατάσεις και η εφαρμογή θερμότητας.

bigstock Woman suffering from leg pain 167543525

2. Όταν συνδυάζεται με δυσκολία στο περπάτημα

Αν ο πόνος στη μέση συνοδεύεται από αδυναμία στο ένα πόδι και κατ’ επέκταση από δυσκολία στο περπάτημα, πρέπει να αξιολογείται από γιατρό προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι αποτέλεσμα σοβαρής βλάβης σε κάποιο νεύρο. Μια βλάβη στο νεύρο που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αδυναμία στο πάσχον πόδι.

3. Όταν συνδυάζεται με προβλήματα ισορροπίας

Με την πάροδο των ετών αυξάνονται οι πιθανότητες οστεοπόρωσης και επακόλουθων καταγμάτων, επομένως ο πόνος στη μέση γίνεται πιο επικίνδυνος. Επομένως, ο πόνος που συνοδεύεται από κακή ισορροπία κατά το περπάτημα καλό είναι να αξιολογείται από γιατρό και να αντιμετωπίζεται –για παράδειγμα με φυσικοθεραπεία.

bigstock 133466471

4. Όταν συνδυάζεται με γαστρεντερικά ή ουρολογικά συμπτώματα

Η ακράτεια ούρων/κοπράνων και το μούδιασμα στην περιοχή της λεκάνης, σε συνδυασμό με τον πόνο στη μέση, μπορεί να υποδεικνύουν ιππουριδική συνδρομή, μια σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη πίεση στα νεύρα που βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του νωτιαίου μυελού και συχνά χρειάζεται επείγουσα χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί.

5. Όταν συνδυάζεται με πυρετό, ρίγη ή νυχτερινή εφίδρωση

Δεν αποκλείεται ο πόνος στη μέση να συνοδεύεται από φαινομενικά άσχετα συμπτώματα, όπως πυρετό, ρίγη και νυχτερινή εφίδρωση. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό ο οργανισμός να αντιδρά σε κάποια λοίμωξη.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Πόνος στη μέση: Πότε οφείλεται στη σπονδυλική στήλη και πότε στο ισχίο

Οσφυαλγία: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Πόνος στη μέση: Δύο ασφαλείς ασκήσεις για άμεση ανακούφιση