ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πότε μπορεί να φάει ένα μωρό αυγό και φιστίκι;

Πότε μπορεί να φάει ένα μωρό αυγό και φιστίκι;

Το αυγό και το φιστίκι είναι δύο από τις τροφές που προκαλούν πολύ συχνά αλλεργίες σε παιδιά και ενήλικες.

Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) συνιστά να αποφεύγεται η κατανάλωση αυτών των προϊόντων από πολύ μικρά παιδιά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αλλεργίας, ωστόσο σύμφωνα με μια νέα καναδική μελέτη η πρακτική αυτή δεν είναι σωστή.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αυγού και φιστικιού ή προϊόντων φιστικιού, όπως το φιστικοβούτυρο, δεν συνιστάται πριν το μωρό κλείσει έξι μήνες ζωής. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά διαπίστωσαν όμως ότι τα παιδιά που δεν εκτίθενται στο αυγό ή στο φιστίκι από νωρίς (κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους) έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ευαισθησία ή αλλεργία σε αυτά τα προϊόντα σε σύγκριση με παιδιά που έχουν εκτεθεί σε μικρή ηλικία.

bigstock 170544425

Στη σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Pediatric Allergy and Immunology, οι ερευνητές αναφέρουν ότι για να μειωθούν τα περιστατικά αλλεργίας τα παιδιά θα πρέπει να ξεκινούν σταδιακά να καταναλώνουν αυγό και φιστίκια από την ηλικία των τεσσάρων έως έξι μηνών.

Από τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές, τα οποία αφορούσαν συνολικά 2.100 παιδιά, προέκυψε ότι ποσοστό 3% των γονέων είχαν δώσει στο μωρό τους αυγό πριν την ηλικία των έξι μηνών, ενώ μόλις 1% του είχαν δώσει φιστίκι. Η πλειοψηφία των γονέων (ποσοστό 63%) απέφυγαν να δώσουν φιστίκι στο παιδί μέχρι να γίνει ενός, από φόβο μήπως εκδηλώσει δυσάρεστα συμπτώματα.

«Χρειάζεται μια αλλαγή στη λογική που ακολουθούμε όσον αφορά την έκθεση σε πιθανώς αλλεργιογόνες τροφές, καθώς η πρώιμη εισαγωγή τους στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργίας στο μέλλον» σχολιάζει ο Μάξουελ Τραν, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Διαβάστε επίσης:

Αλλεργία στα φιστίκια: Οι οδηγίες των ειδικών για πρόληψη στα παιδιά

Ένα αυγό τη μέρα για τα μικρά παιδιά συνιστούν οι επιστήμονες

Ποια είναι η πιο συχνή διατροφική αλλεργία

BEST OF NETWORK