ΥΓΕΙΑ

Αϋπνία: Μήπως το ταίρι σας κάνει τα πράγματα χειρότερα;

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τα βράδια; Αν ο σύντροφός σας έχει προσπαθήσει να σας βοηθήσει, μην πάρετε τοις μετρητοίς τις συμβουλές του!

Αϋπνία: Μήπως το ταίρι σας κάνει τα πράγματα χειρότερα;

Νέα έρευνα από Αυστραλούς επιστήμονες έδειξε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι συμβουλές που δίνει κάποιος στο ταίρι του όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα αϋπνίας είναι εντελώς λάθος και όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά μάλιστα κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Τα ευρήματα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Μονάς παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο των Επαγγελματικών Ενώσεων Ύπνου (SLEEP 2017) και δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

bigstock Beautiful Young Couple 152337407

Η αϋπνία θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ατομική διαταραχή, αναφέρουν οι ερευνητές, παρ’ όλο που περίπου το 60% των ενηλίκων δεν κοιμούνται μόνοι. Προκειμένου λοιπόν να εξετάσουν κατά πόσο η συχνή διαταραχή του ύπνου επηρεάζεται από το περιβάλλον, και συγκεκριμένα από το άτομο με το οποίο μοιράζεται το κρεβάτι του ένας άνθρωπος με αϋπνία, οι ερευνητές μελέτησαν 31 ανθρώπους με αϋπνία και τους συντρόφους τους (που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα αϋπνίας).

Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι σύντροφοι έδιναν συμβουλές με στόχο τη βελτίωση του ύπνου, όμως παρά τις καλές τους προθέσεις φάνηκε πως επιδείνωναν το πρόβλημα. Ενδεικτικά, ποσοστό 74% των συντρόφων των συμμετεχόντων με αϋπνία ενθάρρυναν την αλλαγή στο πρόγραμμα του ύπνου (π.χ. ξύπνημα νωρίτερα ή αργότερα), αν και οι ειδικοί σε θέματα ύπνου είναι αντίθετοι με αυτή τη στρατηγική. Άλλες συχνές συμβουλές ήταν η παρακολούθηση τηλεόρασης στο κρεβάτι τις βραδινές ώρες, ο μεσημεριανός ύπνος, η κατανάλωση καφεΐνης και η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο, συμβουλές που επίσης δεν επικροτούν οι ειδικοί.

Οι πρακτικές που προωθεί η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία (CBT), η θεραπεία «πρώτης γραμμής» για τη χρόνια αϋπνία, απαγορεύει όλα τα παραπάνω. Αντιθέτως, ενθαρρύνει το σταθερό πρόγραμμα ύπνου όλες τις μέρες της εβδομάδας, τη χρήση του κρεβατιού μόνο για ύπνο και σεξ, τον ύπνο μόνο τις βραδινές ώρες και την αποφυγή του αλκοόλ, ιδιαίτερα από το απόγευμα και μετά.

«Οι σύντροφοι μπορεί να συμβάλλουν στη διαιώνιση της αϋπνίας» αναφέρουν οι ερευνητές, προσθέτοντας πως η επιθυμία τους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος καταλήγει πολλές φορές να προκαλεί υπερβολικό άγχος στους ίδιους.

Η επίσκεψη σε ειδικό κρίνεται απαραίτητη για να αποφευχθούν συμπεριφορές που παρατείνουν το πρόβλημα.

Δείτε κι αυτό:

Το φρούτο που βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας

Φυσικές λύσεις για καλύτερο ύπνο

Αϋπνία: 7 τρόφιμα και ποτά που σου «κλέβουν» τον ύπνο