ΥΓΕΙΑ

Τεστ εγκυμοσύνης: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος και θέλετε να κάνετε το τεστ. Ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς, πώς λειτουργεί και πώς θα διαβάσετε το αποτέλεσμα;

Τεστ εγκυμοσύνης: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Δείτε 6 σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για να μη σας φανεί η διαδικασία «βουνό»!

Όλα τα τεστ μετράνε το ίδιο πράγμα

Μπορεί να υπάρχουν δεκάδες τεστ εγκυμοσύνης, είτε βρίσκεστε όμως στο γιατρό είτε στο σπίτι σας, πρέπει να ξέρετε ότι όλα τα τεστ μετράνε μια ορμόνη που λέγεται χοριακή γοναδοτροπίνη ή hCG. Η hCG βρίσκεται στον οργανισμό σας ακόμη και όταν δεν είστε έγκυος, όταν όμως γίνει η σύλληψη και το έμβρυο αρχίσει να αναπτύσσεται, τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης (μετριέται σε μονάδες IU) εκτοξεύονται στο αίμα και τα ούρα. Αν έχει φτάσει τα 25 IU, το τεστ είναι θετικό, που σημαίνει ότι είστε έγκυος.

Το τεστ πρέπει να γίνεται το πρωί

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί σύμφωνα με τις οδηγίες των τεστ εγκυμοσύνης, πρέπει να γίνεται το πρωί; Μετά από αρκετές ώρες ύπνου, η hCG έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις στα ούρα και είναι πιθανότερο το τεστ να είναι θετικό αν όντως είστε έγκυος. Τα τεστ που διατίθενται σήμερα στην αγορά είναι βέβαια πολύ πιο αξιόπιστα σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Για καλύτερα αποτελέσματα δοκιμάστε το τεστ το πρωί, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, δεν χρειάζεται να αγχωθείτε.

Τα ακριβά τεστ δεν είναι και πιο αξιόπιστα

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ένα ακριβό τεστ για να είστε σίγουρες ότι είναι αξιόπιστο. Ο λόγος είναι ότι όλα μετράνε τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης. Κάποια τεστ μπορεί να έχουν χαμηλότερο όριο χοριακής γοναδοτροπίνης και αυξάνουν τις πιθανότητες για ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, καθώς μια μικρή ποσότητα hCG (συνήθως λιγότερο από 10 IU) υπάρχει έτσι κι αλλιώς στον οργανισμό, αυτό όμως δεν αφορά την τιμή τους.

test egumosunis

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει διαφορετικό τεστ

Το τεστ εγκυμοσύνης που θα αγοράσετε από το φαρμακείο μετράει τα επίπεδα hCG στα ούρα. Ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στο αίμα. Ο γιατρός μιας γυναίκας που κινδυνεύει με αποβολή ή άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, θέλει να διαπιστώσει αν η hCG αυξάνεται καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη. Η hCG διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες. Μόλις φθάσει στο 18, διαπιστώνεται η ύπαρξη εμβρύου, ενώ στο 25 ο γιατρός εντοπίζει το έμβρυο στον αμνιακό σάκο και πιθανώς τον κτύπο της καρδιάς του.

Η κατάσταση της υγείας σας μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα

Οι γυναίκες που παίρνουν φάρμακα γονιμότητας μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα hCG στα ούρα χωρίς να υπάρχει εγκυμοσύνη. Διαταραχές της υπόφυσης ή γυναικολογικοί καρκίνοι μπορεί επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης.

Εμπιστευθείτε το τεστ

Πολλές γυναίκες επαναλαμβάνουν το τεστ, ακόμη και όταν είναι θετικό, προκειμένου να βεβαιωθούν. Στη συνέχεια πηγαίνουν στο γιατρό και το αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται, αφού και ο γυναικολόγος χρησιμοποιεί το ίδιο τεστ! Το συμπέρασμα είναι ότι αν βγει δύο φορές θετικό, είστε σίγουρα έγκυος!

Διαβάστε επίσης:

Πέντε συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν κάνετε το τεστ

Καθυστέρηση και αρνητικό τεστ: Δείτε τι μπορεί να σημαίνει