ΥΓΕΙΑ

Πονοκέφαλος: Αιθέρια έλαια για να τον αντιμετωπίσεις ανάλογα με το είδος του

Αν ανήκετε στο 78% των ανθρώπων που υποφέρουν συχνά από πονοκεφάλους τάσης –και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι πονοκέφαλοι λόγω στρες ή ορμονικών προβλημάτων και οι ημικρανίες- σίγουρα αναζητάτε λύσεις για να τους αντιμετωπίσετε.

Πονοκέφαλος: Αιθέρια έλαια για να τον αντιμετωπίσεις ανάλογα με το είδος του

Τα έλαια των φυτών έχουν συμπυκνωμένη ισχύ που μπορεί να μετριάσει τον μυϊκό πόνο, να κατευνάσει το άγχος και τελικά να προκαλέσει υποχώρηση του πονοκέφαλου.

Δείτε ποια αιθέρια έλαια βοηθούν στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, ανάλογα με την αιτία που τους προκαλεί:

Peppermint

Μέντα για τον πονοκέφαλο τάσης

Αν νιώθετε έντονο σφίξιμο στο κεφάλι, πιθανότατα πάσχετε από κεφαλαλγία τάσης. Δοκιμάστε αιθέριο έλαιο μέντας, το οποίο έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει τον πόνο και να δροσίζει προκαλώντας χαλάρωση των τεταμένων μυών. Μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο μέντας βοηθά στην υποχώρηση των πονοκεφάλων τάσης. Προσθέστε 10 σταγόνες έλαιο μέντας σε ένα ουδέτερο λάδι, όπως jojoba ή καρύδα και κάντε μασάζ στο λαιμό και τους ώμους.

CalmingScent

Ήπιο άρωμα για τον πονοκέφαλο από στρες

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όσο πιο πιεσμένοι είμαστε τόσο πιο συχνά ταλαιπωρούμαστε από πονοκέφαλο. Σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη του 2014, για κάθε αύξηση 10 βαθμών στην κλίμακα του στρες, αυξάνονται κατά 6% οι πονοκέφαλοι και κατά 4,3% οι ημικρανίες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η εισπνοή αρωμάτων μπορεί να μειώσει την ανταπόκριση στο στρες, τα επίπεδα κορτιζόλης και την αρτηριακή πίεση. Ποια είναι όμως τα κατάλληλα αρώματα;

Η λεβάντα, το λιβάνι, το ρόδι και τα έλαια εσπεριδοειδών μπορούν να λειτουργήσουν χαλαρωτικά, το σημαντικότερο όμως είναι να σας αρέσει το άρωμα. Όταν το άρωμα είναι ευχάριστο, παίρνουμε βαθύτερη αναπνοή. Αυτό από μόνο του βοηθά στην επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Επιλέξτε ένα αιθέριο έλαιο που αγαπάτε, ρίξτε 1-2 σταγόνες σε ένα χαρτομάντηλο και εισπνεύστε ή απλώστε λίγες σταγόνες στην παλάμη σας, τρίψτε απαλά και εισπνεύστε βαθιά.

Lavender

Λεβάντα για τις ημικρανίες

Έρευνες έχουν δείξει ότι το άρωμα λεβάντας προκαλεί χαλάρωση, βελτιώνει τον ύπνο και ρυθμίζει τα επίπεδα σεροτονίνης. Σχετική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου λεβάντας επί 15 λεπτά μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της ημικρανίας. Εισπνεύστε απευθείας από τη φιάλη αμέσως μόλις νιώσετε το πρώτο κύμα πόνου ή κάντε μασάζ στο πρόσωπο. Προσθέστε 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας σε ένα κουταλάκι του γλυκού κρέμας προσώπου και κάντε μασάζ στο σαγόνι, τους κροτάφους και το μέτωπο.

Geranium

Γεράνι για τον ορμονικό πονοκέφαλο

Οι ορμόνες είναι οι καλύτεροι φίλοι και οι χειρότεροι εχθροί, ταυτόχρονα. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν πριν την έμμηνο ρύση, προκαλούν πονοκέφαλο. Το γεράνι πιστεύεται ότι επιδρά στο φλοιό των επινεφριδίων και στην υπόφυση και ρυθμίζει τα επίπεδα των ορμονών. Προσθέσετε μία σταγόνα σε ένα κουταλάκι του γλυκού ουδέτερου λαδιού και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις ή ρίξτε 5-8 σταγόνες στη μπανιέρα και κάντε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο.

Headache ColdCompress

Κομπρέσες για τον πονοκέφαλο λόγω αφυδάτωσης

Ένα από τα πρώτα σημάδια της αφυδάτωσης είναι ο πονοκέφαλος. Πολύ λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο εγκέφαλος αποτελείται κατά 73% από νερό και η έλλειψη υγρών τον επηρεάζει.

Η πρόσληψη νερού και άλλων υγρών και ηλεκτρολυτών δεν είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Μια κρύα κομπρέσα με αιθέρια έλαια μπορεί να βοηθήσει. Προσθέστε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας, πορτοκαλιού ή μανταρινιού σε ένα μικρό μπολ με κρύο νερό. Βυθίστε ένα πανί, στραγγίστε το και βάλτε το στο μέτωπό σας ενώ χαλαρώνετε.

Blend

Μείγμα ελαίων για τον… απροσδιόριστης αιτίας πονοκέφαλο

Ένα πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από πάρα πολλές αιτίες. Χρησιμοποιείστε ένα μείγμα από αιθέρια έλαια δεντρολίβανου, μέντας και λεβάντας που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας σειράς άγνωστων αιτίων.

Πηγή: Rodale's Organic Life

Διαβάστε επίσης:

Πρωινός πονοκέφαλος: Πού μπορεί να οφείλεται & τι πρέπει να κάνετε

Εγκεφαλικό: Με ποιο είδος ημικρανιών συνδέεται