ΥΓΕΙΑ

Ψάρια στην εγκυμοσύνη: Σε ποια ποσότητα ενισχύουν τις δεξιότητες του παιδιού

Τα παιδιά των γυναικών που καταναλώνουν λογικές ποσότητες ψαριών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυξημένες δεξιότητες μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Ψάρια στην εγκυμοσύνη: Σε ποια ποσότητα ενισχύουν τις δεξιότητες του παιδιού

Η νέα έρευνα είναι καθησυχαστική ως προς την κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που πολλές γυναίκες αποφεύγουν φοβούμενες τη δηλητηρίαση από υδράργυρο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα ψάρια είναι ευεργετικά για την εγκεφαλική ανάπτυξη των εμβρύων.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας παρακολούθησαν τη διατροφή 2.250 γυναικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια την ανάπτυξη των παιδιών τους μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.

kids

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν τακτικά λογικές ποσότητες ψαριών, είχαν υψηλότερα επίπεδα γλωσσικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε ηλικία ενός έτους και πέντε ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό της μητέρας, βοηθούσαν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου στη μήτρα.

Τα περισσότερα είδη ψαριών είναι ωφέλιμα για το έμβρυο, με εξαίρεση όσα συνδέονται με υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως ο τόνος και η σφύραινα (λούτσος).

Στα συμπεράσματα της μελέτης επισημαίνεται ότι «τα χαμηλά επίπεδα προγεννητικής έκθεσης στον υδράργυρο συνδέονται θετικά με τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες στην ηλικία των πέντε ετών».

Οι έγκυοι μπορούν να τρώνε καθημερινά έως 400 γραμμάρια ψαριών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Environment International.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη: Από ποια πάθηση προστατεύουν το μωρό

Πόσο ψάρι είναι ασφαλές να τρώμε την εβδομάδα